16 noiembrie 2018, 11:00 Realitatea moldovenească views 13801
Dincolo de lege: Jargonul de pușcăriaș și manipulările financiare ale lui Ilan Șor
16 noiembrie 2018, 11:00 Realitatea moldovenească views 13801

Dincolo de lege: Jargonul de pușcăriaș și manipulările financiare ale lui Ilan Șor

Prima instanță l-a găsit pe Ilan Șor, afaceristul cu reputație dubioasă și prin cumul – primar de Orhei, vinovat de încălcarea legii în campania electorală pentru alegerea anticipată a edilului capitalei. 

Experții atrag atenția asupra unor stranietăți ale verdictului  instanței și ne amintesc că în adresa lui Șor  învinuirile de fraudă financiară în timpul campaniilor electorale nu răsună pentru prima oară.  

Primarul de Orhei  a fost sancționat pe fondalul procedurilor penale tergiversate, ce țin de ”furtul secolului”. În acest context răsună bănuieli, că o parte din miliardul furat din cele trei bănci poate fi întors în Moldova prin intermediari, pentru a fi folosit  în procesele politice din țară, inclusiv  în apropiatele alegeri parlamentare. 

Între timp, Șor poate deveni figura centrală a unui nou caz penal. Avocatul poporului Mihai Cotorobai  a adresat procurorului general Eduard Harunjen  cererea repetată de a-l  pedepsi. Experții menționează că în replicile publice Șor tot mai des folosește un limbaj  non-standard cu prevalarea jargonului pușcăriașilor și al penalilor, care de regulă este folosit de anumite cercuri legate cu lumea criminală.  În opinia lor,  declarațiile primarului de Orhei la adresa jurnaliștilor și a oponenților politici conțin amenințări de violență fizică și depășesc libertatea de exprimare, ceea ce este inadmisibil într-o societate democratică, în special din gura unui politician. 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

Ilan Shor , banca , procuratura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
3415 locuitori

Pîrîta este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Pîrîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 18 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3415 oameni. Pîrîta a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.