09 decembrie 2015, 16:19 Realitatea moldovenească views 7202
Demografii bat alarma: Institutul familiei are nevoie de susținerea statului
09 decembrie 2015, 16:19 Realitatea moldovenească views 7202

Demografii bat alarma: Institutul familiei are nevoie de susținerea statului

Institutul familiei a suportat schimbări negative în ultimii ani, din cauza problemelor social-economice. Aceste date se conțin în studiul realizat de Valeriu Sainsus, care a fost discutat în cadrul unei mese rotunde organizate la IDIS „Viitorul", informează NOI.md.

În opinia autorului studiului, Valeriu Sainsus, Guvernul trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru soluționarea crizei demografice, provocate de impactul sărăciei, migrația ilegală și investițiile insuficiente în sectorul social. Toate acestea au redus posibilitățile familiilor de naștere și educare a copiilor. Demografii indică asupra scăderii numărului de căsătorii înregistrate și creșterii numărului de divorțuri. Durata unei căsnicii s-a redus de la 19-20 de ani pînă la 11 ani.

În ultimii ani a crescut brusc numărul copiilor cu nevoi speciale, numărul copiilor rămași fără supravegherea părinților și al copiilor care au urmat calea infracțională. Crește numărul copiilor născuți în afara căsătoriilor. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2010, ponderea acestor copii a constituit 23%, fiiind de trei ori mai mare decît acum 30 de ani (în anul 1980 acest indice era de 7%). În localitățile rurale această pondere este de 25%, în orașe – de 17%.

S-a schimbat și concepția familiilor cu mulți copii. Astfel, dacă anterior familiile cu 3-4 copii erau un lucru obișnuit, acum ponderea acestora nu atinge nici 10%. Majoritatea familiilor au un singur copil. Potrivit cercetătorilor, ponderea familiilor cu un singur copil atinge cota critică și constituie peste 60%. Aceasta a provocat o scădere semnificativă a coeficientului fertilității (natalității), care arată numărul mediu de copii ce revine unei femei de vîrstă reproductivă. În anul 2012, acest indice a constituit 1,28 de copii la o femeie.

Coeficientul nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu datele anului 2000 (1,29 copii), însă s-a redus de aproape două ori comparativ cu anul 1990 (2,39 copii la o femeie). Pentru menținerea unei creșteri demografice stabile, coeficientul fertilității trebuie să constituie 2,5. Pentru următorii 2-3 ani se prognozează o scădere a coeficientului pînă la pragul critic minim, cînd natalitatea nu va putea asigura un număr stabil al populației. Una dintre cauzele care a înrăutățit acest indice este infertilitatea la femei și bărbați. Potrivit demografilor, fiecare a cincea familie se confruntă cu problema imposibilității de a avea copiii proprii.

Susținerea din partea statului în acest domeniu este insuficientă. Cu toate că suma îndemnizației unice la naștere a crescut de 10 ori în ultimii 15 ani , ea nu poate acoperi toate cheltuielile.

În anul 2015, îndemnizația unică la nașterea primului copil constituia 3100 de lei, la nașterea celui de-al doilea copil – 3400 de lei. Autorul studiului menționează că sînt necesare noi metode pentru soluționarea problemei demografice. Astfel, salariile capilor de familie trebuie să crească proporțional cu numărul de copii și să varieze în funcție de vîrsta acestora. Asemenea practică se aplică cu succes în Franța. Actuala stare de lucruri este inechitabilă, or, ea prevede că în familie crește doar un copil.

Studiul științific „Politica familiei în condiții de criză demografică”, realizat de demograful Valeriu Sainsus, a fost publicat cu susținerea Fundației Hanns Seidel Stiftung, fondată în anul 1967. Fundația oferă asistență în efectuarea studiilor sociologice, demografice și politologice în mai multe țări ale lumii.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

demografie , familie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3564 locuitori

Avdarma este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Avdarma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3564 de oameni. Satul Avdarma a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.