Mergi spre compartimentul: Copiilor
19 aprilie 2017, 16:40 Copiilor views 42145
Părinții, interesați cum ar putea să-și protejeze copiii de mediul online
19 aprilie 2017, 16:40 Copiilor views 42145

Părinții, interesați cum ar putea să-și protejeze copiii de mediul online

Tot mai mulţi părinți sînt interesați de faptul cum ar putea să-și protejeze copiii de mediul online.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Internațional "La Strada", părinții înțeleg că unui copil nu trebuie să-i fie interzis accesul la Internet, ci doar trebuie ajutat să navigheze evitînd pericolele. Experții spun că în primele trei luni ale anului, pe portalul siguronline.md s-a dublat numărul părinţilor şi tutorilor care au cerut sfaturi în acest sens. Proiectul sus menționat aparţine Centrului Internaţional „La Strada".

În majoritatea cazurilor, adulţii vor să afle cum să instaleze un program de control parental. Părinţii sau tutorii micuţilor au raportat consultantului conţinuturi dăunătoare sau chiar prezumate cazuri de abuz online.

Potrivit experţilor „La Strada", în funcţie de vîrsta lor, copiii utilizează diferit noile tehnologii. În aceste condiţii, este practic imposibilă găsirea unei soluţii universale valabile pentru siguranţa online a tuturor copiilor.

Coordonatoarea proiectului siguronline.md, Angela Palancean, spune că mulţi părinţi deja cunosc şi folosesc diverse unelte de control parental care ajută la utilizarea mai eficientă şi mai sigură a Internetului de către copiii lor. Pe de altă parte, sînt şi dintre cei care nu știu nimic despre faptul că unele site-uri pot fi blocate, iar conţinutul pe care ajuge să îl vadă copilul lor online poate fi filtrat. Ce trebuie să ştie ei este că interzicerea accesului la Internet în niciun caz nu este o soluţie. Copiii oricum vor găsi o cale să acceseze Internetul, iar online pot fi traumatizaţi de comportamente sau conţinuturi dăunătoare. Prin urmare, este important ca responsabilizarea şi educaţia să înceapă în primii ani ai copilăriei, dar să fie consolidate şi prin alte măsuri de protecţie, precum programele de control parental.

Portalul siguronline.md a fost lansat de Centrul Internaţional „La Strada" în ianuarie 2013 în ideea că Internetul, tehnologiile informaţionale şi de comunicare pot ajuta copiii şi tinerii să cunoască, să înveţe şi să se dezvolte. Misiunea portalului este promovarea şi utilizarea în condiţii de siguranţă şi responsabilă a Internetului de către copii, inclusiv cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor. Acesta oferă informaţii şi sfaturi relevante, dar şi o linie de consiliere şi raportare a cazurilor de abuz online.

Reamintim că informații interesante despre Internetul și copiii pot fi găsite la compartimentul "Copiilor" al proiectului moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

parinti , copii , internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
611 locuitori

Cogîlniceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.27 km. Cogîlniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Cogîlniceni este aşezat pe partea stîngă a rîuleţului Cogîlnic, de unde vine  şi numele localităţii. Cogîlniceni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Rerzina şi la 73 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.