Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 februarie 2018, 16:30 Natura şi turismul views 16132
Colecţii unice de animale împăiate la Muzeul de Ştiinţe a USM
08 februarie 2018, 16:30 Natura şi turismul views 16132

Colecţii unice de animale împăiate la Muzeul de Ştiinţe a USM

Una dintre cele mai mari colecţii de animale împăiate din Europa se află la Chişinău. La Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova pot fi admirate peste 14 mii de exponate, iar o bună parte din ele sunt unice în lume.

Colecţia, care costă sute de mii de euro, a fost adunată în ulimii 66 de ani din donaţiile studenţilor şi ai absolvenţilor. Leii, tigrii sau păianjenii împăiaţi sunt ţinuţi sub o vitrină groasă din sticlă.

"Vulnerabile exponate sunt practic toate, şi acele care sunt cu piele, şi acele care sînt cu pene şi acele care sunt cu blană, fiindcă peste tot sunt prezenţi acei dăunători", a spus Tatiana Nagacevschi, muzeograf.

În incinta muzeului se păstrează şi exponate de dimensiuni impresionante. Cel mai mare animal care se regăseşte aici este un pui de balenă de peste patru metri. Mamiferul a fost adus din Marea Neagră de un absolvent al universităţii care a cheltuit în jur de 300 de euro pentru a-l împăia.

"A fost luată de o navă maritimă care făcea naveta în ocean, dar vîna balene pe timpuri şi a fost extrasă din corpul unei balene", a spus Mihai Leşanu, decanul facultăţii de biologie şi pedologie din cadrul USM

Mândria muzeului este o colecţie de crustacee care poate fi admirată în doar cîteva muzee din lume. În 1969, un muzeograf din Sankt-Petersburg a rămas atît de impresionat de calitatea crabilor împăiaţi încît a vrut să îi cumpere. Printre exponate se regăseşte şi o bucată din meteoritul Sikhote-Alin care a căzut în 1947 în regiunea Primorsc din Rusia.

"Multe muzee, mulţi colecţionari au vrut să-l procure contra plată. Pentru bucata cea de meteorit, se propunea în 1990 în jur de 10 mii de dolari. Evident, muzeul nu a cedat aceste exponate".

Atît de bogat şi interesant, muzeul nu are parte însă de prea mulţi vizitatori. Cei care îi păşesc pragul sunt studenţii sau elevii aduşi aici de profesori:

"Am făcut perechi aici, şi îmi place varietatea de specii de animale"

"Nu ne-am aşteptat că sînt într-un număr atât de mare".

"Nu ştiam de muzeu. Am rămas impresionată".

Muzeul de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii de Stat este deschis de luni până vineri, iar intrarea este gratuită.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

colectie , animale , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.