Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 februarie 2018, 16:30 Natura şi turismul views 16306
Colecţii unice de animale împăiate la Muzeul de Ştiinţe a USM
08 februarie 2018, 16:30 Natura şi turismul views 16306

Colecţii unice de animale împăiate la Muzeul de Ştiinţe a USM

Una dintre cele mai mari colecţii de animale împăiate din Europa se află la Chişinău. La Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova pot fi admirate peste 14 mii de exponate, iar o bună parte din ele sunt unice în lume.

Colecţia, care costă sute de mii de euro, a fost adunată în ulimii 66 de ani din donaţiile studenţilor şi ai absolvenţilor. Leii, tigrii sau păianjenii împăiaţi sunt ţinuţi sub o vitrină groasă din sticlă.

"Vulnerabile exponate sunt practic toate, şi acele care sunt cu piele, şi acele care sînt cu pene şi acele care sunt cu blană, fiindcă peste tot sunt prezenţi acei dăunători", a spus Tatiana Nagacevschi, muzeograf.

În incinta muzeului se păstrează şi exponate de dimensiuni impresionante. Cel mai mare animal care se regăseşte aici este un pui de balenă de peste patru metri. Mamiferul a fost adus din Marea Neagră de un absolvent al universităţii care a cheltuit în jur de 300 de euro pentru a-l împăia.

"A fost luată de o navă maritimă care făcea naveta în ocean, dar vîna balene pe timpuri şi a fost extrasă din corpul unei balene", a spus Mihai Leşanu, decanul facultăţii de biologie şi pedologie din cadrul USM

Mândria muzeului este o colecţie de crustacee care poate fi admirată în doar cîteva muzee din lume. În 1969, un muzeograf din Sankt-Petersburg a rămas atît de impresionat de calitatea crabilor împăiaţi încît a vrut să îi cumpere. Printre exponate se regăseşte şi o bucată din meteoritul Sikhote-Alin care a căzut în 1947 în regiunea Primorsc din Rusia.

"Multe muzee, mulţi colecţionari au vrut să-l procure contra plată. Pentru bucata cea de meteorit, se propunea în 1990 în jur de 10 mii de dolari. Evident, muzeul nu a cedat aceste exponate".

Atît de bogat şi interesant, muzeul nu are parte însă de prea mulţi vizitatori. Cei care îi păşesc pragul sunt studenţii sau elevii aduşi aici de profesori:

"Am făcut perechi aici, şi îmi place varietatea de specii de animale"

"Nu ne-am aşteptat că sînt într-un număr atât de mare".

"Nu ştiam de muzeu. Am rămas impresionată".

Muzeul de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii de Stat este deschis de luni până vineri, iar intrarea este gratuită.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

colectie , animale , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
1600 locuitori

Calfa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Calfa și Calfa Nouă. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1600 de oameni. Satul Calfa a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.