Chirca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirca și Botnăreştii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1668 de oameni. Satul Chirca a fost menționat documentar în anul 1669.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111
- Strategia de dezvoltare 111

-
Prognoza meteo pentru 18 august
-
Rîul Botna de la Horodca pînă la gura rîului (Foto)
-
Meteorologii anunță Cod Galben de averse cu descărcări…
Vi, 14 ianuarie, 2022, 17:30
37983 Vizualizări
Arhitectura peisagistică în Moldova
Arhitectura peisagistică este arta grădinilor, ordonarea artistică a mediului natural, prin legi universale ale compoziţiei arhitecturale: crearea spaţiilor, evidenţierea centrului, organizarea şi distribuirea accentelor.
Cele mai timpurii informaţii cu privire la arhitectura peisajului din Moldova istorică sînt din perioada evului mediu, cînd se atestă pe lîngă reşedinţele domneşti şi conacele boiereşti grădini cu amenajări din havuzuri, fîntîni, alei, boschete. Informații de acest gen s-au pastrat despre curtea domnitorului Vasile Lupu (1634-1653). Grădinile peisagistice erau amenajate şi pe teritoriul mănăstirilor. Astfel, la mănăstirea Hîrjauca era o grădină amenajată pe terase, unde plantaţiile erau îngrijite cu apa adusă prin conducte.
În Republica Moldova sînt cunoscute grădinile peisagistice pe lîngă conacele boiereşti, în număr de peste 50 de monumente istorice. Au fost plantate grădini peisagistice de tip francez şi grădini de tip englez, deosebirea dintre care rezidă în înţelegerea armoniei cadrului natural. Grădina de tip francez optează pentru supunerea cadrului natural unei modelări geometrice, crearea de partere cu compoziţii ornamentale, unde domină simetria, echilibrul formelor, raportul precis al proporţiilor dintre forme şi armonia compoziţiilor din combinarea culorilor arborilor. Grădina de tip englez propune păstrarea caracterului firesc al mediului natural, amplificînd pitorescul prin compoziţii asimetrice, în care sînt decesive forma arborilor, coloritul frunzetului, compoziţia de ansamblu.
Cel mai renumit parc peisagistic din Moldova se află în satul Ţaul, raionul Donduşeni, care conţine ambele tipuri de parc: pe terasa superioară a fost plantat un parc de tip francez, cu aleea accesului trasată simetric în raport cu clădirea principală, lărgită lateral de deschideri prin culise, după care sînt ascunse dependinţele. Parcul englez din componenţa reşedinţei de la Ţaul se desfăşoară pe o cădere lină de teren, cu arbori solitari.
Arta peisajului cere cunoaşterea particularităţilor biologice ale arborilor şi arboretului, atracţia sau respingerea reciprocă a arborilor şi plantaţiilor decorative, fiind practicată de arhitecţi peisagişti. La crearea parcului Ţaul şi Rediu-Mare a lucrat renumitul arhitect V. Vladislavski-Padalko.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?

Festivalul de muzică acustică Miorița Verde Fest a avut loc cu sprijinul GEELY Moldova ©
Miodrag Popovic: "Dacă la Belgrad s-ar deschide un restaurant cu bucătărie moldovenească, ar exista…
Ce trebuie să știe moldovenii care merg la mare în Bulgaria, Turcia și Grecia
Ce spune Președinția despre filmulețul Maiei Sandu în care „cheamă diaspora acasă”
În Moldova, cu sprijinul DAAC Hermes și GEELY, a avut loc primul turneu de squash ©
Încă o țară mediteraneană renunță la restricțiile de călătorie



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)