Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
15 aprilie 2017, 11:30 Paştele views 63767
Ouăle vopsite de Paște, o practică veche ce vine din secolul 13
15 aprilie 2017, 11:30 Paştele views 63767

Ouăle vopsite de Paște, o practică veche ce vine din secolul 13

Este o traditie pe care o stii din familie, de la mama, bunica si chiar strabunica ta. Dar probabil ca nu te-ai gandit niciodata cat de vechi poate sa fie obiceiul de a vopsi oua de Paste.

1. Simbol antic

Inainte sa fie un simbol pentru crestini, ouale au simbolizat dintotdeauna "o noua viata" si au fost asociate cu venirea primaverii. Insa vopsitul oualor cu ocazia Pastelui dateaza din secolul al 13-lea.

2. Goana dupa oua

In secolul 16, copiii din Anglia de nord si Scotia obisnuiau sa mearga din usa in usa ca sa recite peozii si sa primeasca, in schimb, oua, branza si alte ingrediente de pus pe masa de Paste. Obiceiul se numea "pace egging" si era la fel de popular cum este si colindul la romani.

3. Ciocnitul oualor, un simbol pentru invierea lui Hristos

Nu poti sa vopsesti oua fara sa le fierbi mai intai. Stiai insa ca exista un simbol in spatele acestui obicei? Coaja, in credinta crestina, reprezinta mormantul lui Iisus, iar ciocnitul oualor mimeaza deschiderea mormantului si invierea.

4. Simbol pentru primavara

Vopsitul oualor nu este doar un obicei de Paste. In Iran, ouale erau vopsite primavara ca simbol al fertilitatii.

5. Culoarea rosie

Astazi, ouale se vopsesc in toate culorile, insa culoarea rosie are o simbolistica aparte. Potrivit Bibliei, atunci cand Iisus era pe cruce, Fecioara Maria a venit la el cu un cos cu oua, care au devenit rosii de la sangele care curgea.

Sursa: www.foodstory.ro

Cuvinte cheie:

sarbatoare , tradiții , Paste

Comentarii

 (4)
  • #4 eujen Răspunde Citează selecţia
    жаль автора этого"шедевра",касаясь духовного, заводит в заблуждение людей не заглядывающих в Библию,а отвечать пред Богом за свою ложь, придется ему одному.А что может произойти еще при земной жизни написано в Откровении гл.22 стих18,но есть надежда:
     всякий грех уничтожается чистосердечным покоянием...
  • #3 Christian Răspunde Citează selecţia
    Вот люди будут читать и утверждаться с своем невежестве... Прежде чем размещать такую информацию на всеобозрение - проверяйте источники. В Священном Писании да и в Предании Церкви ни слова о подобном не сказано! Это традиция, не более того, к христианству отношения не имеет.
  • #2 anonim Răspunde Citează selecţia
    если вы ссылаетесь на авторитетные источники, такие как Библия потрудитесь проверить сначала а потом напишите конкретное место в Библии где об этом говорится. Не надо путать традиции с Библией- они не совместимы.
    К тому же согласно Библии- Мария, мать Иисуса на момент его сметри не была девой(Матфея 13:53-56;Марка 3:31-35). Девой она была на момент рождения Иисуса(Луки 1:26-34;Матфея 1:22-25).
  • #1 anonim Răspunde Citează selecţia
    смешно. где вы в Библии это вычитали- Мария с яйцами пришла к распятому Христу. 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
296 locuitori

Huzun este un sat din cadrul comunei Micleuşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 296 de oameni. Satul Huzun a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.