14 august 2024, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 35806
Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului
14 august 2024, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 35806

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Începînd din 14 august, creștinii ortodocși ce ţin sărbătorile după Stilul Vechi urmează Postul Adormirii Maicii Domnului. Acest post durează 14 zile. Postul Adormirii Maicii Domnului este rînduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată (Postul Nașterii Domnului, Postul Paștilor, Postul Sfinților Apostoli și Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui trebuie pusă prin secolul V, cînd s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului și cînd sărbătoarea Adormirii ei a început să primească o mai mare importanță.

La început nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot. În părțile Antiohiei se postea o singură zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim - opt zile. Data si durata postului au fost uniformizate abia în secolul al XII-lea, la sinodul din Constantinopol, ținut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărît ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, pînă la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Cuvinte cheie:

post , sarbatoare , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
370 locuitori

Sagaidac este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 23 km de oraşul Criuleni şi la 31 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 370 de oameni. Satul Sagaidac a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.