REŢETA ZILEI: Carne de porc în ulcele cu colţunaşi
Mod de preparare:
Carnea se taie astfel ca să revină cîte 3 bucăţi la porţie, se bate se presară cu sare şi piper şi se rumeneşte cu ceapă mărunţită. Se pune în cratiţă, se acoperă cu bulion şi se dă la cuptor ca să se înăbuşe. Carnea înăbuşită se pune în ulcele, deasupra se pun colţunaşii fierţi, se toarnă sosul, în care s-a înăbuşit carnea. Se adaugă usturoi pisat, foi de dafin, verdeaţă, se acoperă cu capace, în crăpături se pune aluat, iar ulcelele se dau la cuptor pentru 20-25 minute.
Se serveşte în ulcele.
Prepararea colţunaşilor: Se pune grămăjoară pe masă făina, la mijloc se face o adîncitură, acolo se toarnă laptele şi oul, se frămîntă aluatul (mai moale decît pentru tăieţei), se acoperă cu un şerveţel de pînză şi se lasă pentru 15-20 minute. Apoi aluatul se întinde, la 5-7 cm de la margine se pune umplutura grămăjoare mici, se acoperă cu marginea liberă a aluatului, se taie colţunaşii şi se lipesc. Se pun pe un fund presărat cu făină. În apa fierbîndă cu puţină sare se pun colţunaşii şi se dă într-un clocot. După ce colţunaşii se vor ridica la suprafaţă, se mai fierb la foc încet încă 1-3 minute, apoi se scot cu spumiera.
Prepararea umpluturii: Varza şi ceapa se taie fidea, se prăjesc separat pînă sunt gata şi se amestecă. Se adaugă ouăle fierte şi mărunţite, sarea, piperul şi se amestecă.
Ingrediente:
- 600 g carne de porc sau de oi,
- 5 cepe,
- 2 linguri ulei,
- ¾ pahar bulion de carne,
- 4-5 căţei de usturoi,
- foi de dafin,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 1 lingură verdeaţă de mărar şi leuştean tocată.
Aluat pentru colţunaşi:
- 1½ pahare făină de grîu,
- 1 ou,
- ½ pahar apă,
- sare.
Umplutură:
- 1/3 căpăţînă varză,
- 3 cepe,
- 2 ouă,
- 2 linguri ulei,
- sare,
- piper negru măcinat.
- Pascaru: "Cetățenii sînt îngrijorați ca alegerile să nu se transforme într-un "sportloto""
- YMCA lansează un nou proiect în Moldova ©
- MAE: Se confirmă decesul unui cetățean moldovean în urma masacrului de la Crocus City Hall
- În Rusia s-a sărbătorit "Mărțișorul" cu speranța îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări
- Cîrnaț, despre votul prin corespondență: ”El trebuie introdus ori pentru toți, ori pentru nimeni”
- Produsele Viorica Cosmetic, vedete la expoziția Cosmo Perfumery & Cosmetics 2024 din Bologna ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1508
- Populația:
- 1076 locuitori
Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobletici, Coșcodeni și Flămînzeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima data în anul 1508 cu numele Flămînzeni.
Comentarii
(0)