Mergi spre compartimentul: Cultura
08 noiembrie 2021, 16:30 Cultura views 2227
O expoziție de grup a pictorilor din R. Moldova a fost vernisată în Qatar
08 noiembrie 2021, 16:30 Cultura views 2227

O expoziție de grup a pictorilor din R. Moldova a fost vernisată în Qatar

Ambasada Republicii Moldova în Statul Qatar, în colaborare cu Muzeul Național de Artă de la Chișinău și cu sprijinul Fundației "Satul Cultural Katara" a inaugurat zilele acestea, în orașul Doha, prima expoziție de pictură contemporană din R. Moldova în Qatar, intitulată "Conexiuni", informează MOLDPRES.

Expoziția prezintă lucrările a 9 artiști reprezentativi din Republica Moldova - Sergiu Cuciuc, Vladimir Palamarciuc, Mihai Țăruș, Simion Zamșa, Veaceslav Fisticanu, Igor Svernei, Nicolae Baciu, Iaroslav Streleț, Tudor Zbîrnea, care sînt reuniți într-un context artistic comun, cu creații orientate spre o varietate stilistică și ideatică. În total, expoziția cuprinde 42 de lucrări.

Solicitat de agenție, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, a menționat că proiectul expozițional nu-și arogă o reprezentare amplă a vieții artistice din R. Moldova. "În același timp, selecția restrînsă de lucrări configurează sumar aspirațiile estetice actuale ale mediului artistic din țara noastră. Atît din punct de vedere conceptual, cît și al mijloacelor tehnice adoptate de artiști, expoziția prezintă o viziune de ansamblu asupra fenomenelor artistice, care domină în general pictura la ora actuală. În mare parte, creațiile lor reprezintă teme adaptate la timpul în care trăim, realizate conform tendințelor artistice ale picturii contemporane", a subliniat directorul MNAM.

Potrivit site-ului Ambasadei Moldovei, în cadrul evenimentului, în prezența directorului general al Fundației Katara, dr. prof. Khalid Al Sulaiti, a directorului Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea și a pictorului Nicolae Baciu, Victor Țvircun, Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Qatar a punctat că această manifestare culturală reprezintă o mărturie a relațiilor bilaterale ascendente dintre Moldova și Qatar. Totodată, s-a menționat că astfel de inițiative fac parte din cooperarea culturală strînsă dintre țările noastre. În numele Republicii Moldova, diplomatul a exprimat mulțumiri autorităților qatariene pentru suport plenar în organizarea acestei expoziții.

Expoziția va fi deschisă pînă la 15 noiembrie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , Qatar , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
1203 locuitori

Cucoara este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucoara și Chircani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Cucoara a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.