18 noiembrie 2024, 01:15 views 69714
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto | Galeria video |

Criuleni, raionul Criuleni

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1607
Populația:
7138 locuitori

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Orașul Criuleni ocupă o suprafaţă de 3.117 ha. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. În subordinea administrativă a oraşului Criuleni intră satele Ohrincea şi Zolonceni.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori dintre care 47.94% - bărbaţi şi 52.06% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei comunei este următoarea: 85.94% - moldoveni, 5.87% - ucraineni, 6.68% - ruşi, 0.3% - găgăuzi, 0.28% - bulgari, 0.07% - evrei, 0.02% - polonezi, 0.02% - ţigani, 0.78% - alte etnii.

[în sus]Istoria localitații

Prima atestare documentară a localităţii Criuleni datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti şi trei cai buni. Recensămîntul efectuat de administraţia militară rusă în anul 1774 atestă la Criuleni 28 de gospodării. În 1796 la Criuleni este înălţată o biserică din lemn, iar în 1814 din piatră. La 1859 Criulenii  aveau 350 de case cu 1100 de locuitori.  Aici se organizau două mari tîrguri – de Sf. Gheorghe şi de Pocroave. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea la Criuleni funcţionează un pod plutitor peste Nistru, o moară plutitoare, patru  fabrici de vopsire a lînii, fabrică de producer a alcoolului etilic, o brutărie.  În 1866 este inaugurată şcoala parohială. Către anul 1870 localitatea numără 226 de gospodării cu 892 de locuitori.

La începutul secolului al XX-lea la Criuleni activează şcoala de zemstvă, care are şi o bibliotecă cu 289 titluri de carte, este instalată legătura telefonică şi este deschis un punct medical. În vara anului 1941 numărul populaţiei este de 1852 de oameni, diminuîndu-se pînă la 1323 către vara anului 1949. După acordarea statutului de centru rational la Criuleni se construiesc o serie de întreprinderi industriale şi de deservire a populaţiei.

[în sus]Economia locală

Potenţialul economic al oraşului Criuleni este reprezentat de întreprinderile de prelucrare a producţiei agricole printer care o pondere deosebită o au cultivarea și prelucrarea strugurilor, prelucrarea fructelor și legumelor, producerea mezelurilor și a uleiurilor vegetale. Pe teritoriul orașului activează peste 700 de agenți economici, cea mai mare parte o constituie gospodăriile țărănești – 596. La Criuleni funcționează fabrica de vinuri „Nistru-Vin”, filiala Criuleni a fabricii de conserve din satul Coșnița, care prelucrează și ambalează legumele, o moară, o oloiniţă, două brutării.  Agenţii economici gestionează 38 de unităţi comerciale, 6 baruri, etc.

[în sus]Sfera socială

În oraşul Criuleni îşi desfăşoară activitatea  o instituție preșcolară, o şcoală primară, gimnaziul, Liceul Teoretic “Boris Dînga”, două şcoli profesionale polivalente, şcoala de arte pentru copii, şcoala sportivă pentru copii.  Instituţiile de cultură sînt reprezentate de Casa de cultură, biblioteca public, Muzeul etnografic, Centrul de creaţie şi agrement pentru copii. Funcţionarea sistemului de ocrotire a sănătății este asigurată de spitalul raional, un centru al medicilor de familie și patru farmacii.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
658 locuitori

Condrița este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Condrița este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 658 de oameni. Satul Condrița a fost menționat documentar în anul 1657 cu denumirea Condrești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.