Mergi spre compartimentul: Cultura
19 martie 2014, 09:41 Cultura views 9817
Cineastul Valeriu Gagiu vernisat la Muzeul Naţional de Istorie
Foto: moldpres.md
19 martie 2014, 09:41 Cultura views 9817

Cineastul Valeriu Gagiu vernisat la Muzeul Naţional de Istorie

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziţia comemorativă „Valeriu Gagiu. Omul şi opera”. Ea reuneşte peste 150 de imagini fotografice, documente, distincţii, obiecte personale, afişe cinematografice şi alte relicve ce reflectă viaţa şi opera reputatului scenarist şi regizor moldovean, comunică MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituţia-gazdă şi Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova, iar obiectele au fost oferite de către soţia regretatului scenarist şi regizor, Nina Timofti-Gagiu.

Solicitată de MOLDPRES, Nina Timofti-Gagiu a spus că aceasta este prima expoziţie din ciclul „Personalităţi ale sec. XX” care are drept scop promovarea şi valorificarea creaţiei unor figuri importante din domeniul cinematografiei noastre.

Pe marginea expoziţiei s-au pronunţat ministrul Culturii, Monica Babuc, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Sergiu Prodan, directorul Studioului „Moldova-Film”, Sandu Vasilache, ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, actorul Boris Bechet ş.a.

Ministrul Culturii Monica Babuc a apreciat înalt iniţiativa de a evoca una dintre personalităţile care a făcut o epocă în cinematografia noastră, alături de Emil Loteanu, Gheorghe Vodă, Anatol Codru, Vasile Pascaru ş.a., iar Ion Ungureanu a constatat că Valeriu Gagiu face parte dintr-o generaţie care a reuşit să spună lucruri extraordinare despre noi atunci cînd nu avea dreptul să o facă.

Expoziţia va funcţiona pînă la 5 mai.

Scriitorul şi cineastul Valeriu Gagiu s-a născut pe 1 mai 1938 la Chişinău. Filmele sale „Omul merge după soare”, „Cînd pleacă cocorii”, „Gustul pîinii” „Corbii prada n-o împart”, „Deţinutul misterios” ş.a. au fost apreciate cu premii prestigioase la mai multe festivaluri internaţionale. În 1998 Valeriu Gagiu a fost decorat cu "Ordinul Republicii", iar în 2010 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului”. S-a stins din viaţă pe 21 decembrie 2010 la Chişinău.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

muzeu , cinematograf , expoziție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
482 locuitori

Novocotovsc este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Sloibozia și la 106 km de Chișinău. Populaţia satului Novocotovsc alcătuia 482 de oameni în anul 2004. Satul Novocotovsc a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.