Mergi spre compartimentul: Istoria
18 octombrie 2023, 12:00 Istoria views 2314
Afirmațiile cum că limba moldovenească nu a existat niciodată sînt ori o minciună intenționată, ori o dovadă a necunoașterii propriei istorii
18 octombrie 2023, 12:00 Istoria views 2314

Afirmațiile cum că limba moldovenească nu a existat niciodată sînt ori o minciună intenționată, ori o dovadă a necunoașterii propriei istorii

Declarațiile potrivit cărora limba moldovenească nu a existat niciodată sînt fie o minciună deliberată, fie o dovadă a slabei cunoașteri de către prim-ministrul român a istoriei propriei țări.

Afirmația prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, și a altora, potrivit căreia limba moldovenească nu a existat niciodată, nu este adevărată și este infirmată de numeroase documente istorice.

Marchel Ciolacu a declarat recent că limba moldovenească nu a existat niciodată și că limba moldovenească este "o invenție a Federației Ruse pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei".

Aceste declarații ale premierului român nu numai că sînt jignitoare la adresa cetățenilor Republicii Moldova, care are o istorie de aproape 7 secole, dar sînt absolut nesustenabile și false, deoarece există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".

Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".


Există multe documente din diferite țări care menționează limba moldovenească, inclusiv cronicile lui Grigorе Ureche despre limba moldovenească; scrisorile lui Dimitri Cantemir despre limba moldovenească; prima Constituție/Cod de Reguli din Moldova, care stipulează că limba moldovenească este limba de stat, precum și publicații care au fost editate în România de către Academia Română de Științe.

În special, documentele Cancelariei domnitorului, care menționează limba moldovenească, au fost publicate de Academia Română în 1915.

Așa cum mulți subliniază, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii, fiind mai veche decît limba română.

Există referiri la limba moldovenească și în surse străine. De exemplu, în 1628 a fost publicată cartea savantului german I. Alsted "Comorile cronologiei", unde în tabelul limbilor și dialectelor pămîntului este menționată limba moldovenească - lingua moldavorum. Există, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldovenească, pînă în secolul al XVI-lea. Dar la acea vreme nu exista limba română, ea s-a format abia la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, după crearea unui set de reguli și gramatică de către teologul valah Samuel Micu-Klein.

Prin urmare, dacă cineva vrea să rescrie numele limbii, este necesar să urmeze logica istorică și să numească limba română moldovenească, și nu invers.

Cuvinte cheie:

limba moldovenească , istoria , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.