Spre compartiment: Noi, moldovenii
14 decembrie 2023, 15:45 Noi, moldovenii views 3893
Răspuns oferit celei mai mari luptătoare împotriva dezinformării, Ana Revenco
14 decembrie 2023, 15:45 Noi, moldovenii views 3893

Răspuns oferit celei mai mari luptătoare împotriva dezinformării, Ana Revenco

Directoarea "Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării" din Republica Moldova, Ana Revenco, s-a alăturat celor care nu cunosc prea bine istoria propriei țări, spunînd că limba moldovenească nu a existat niciodată și că a fost inventată recent.

Doamna directoare consideră că dacă o persoană își numește limba maternă moldovenească, acesta este rezultatul "spălării creierului" în cadrul războiului psihologic.

"Se manifestă în primul rînd prin acele minciuni, dezinformare, acea manipulare informațională care a existat și a explodat, în special ca și dinamică, ca și intensitate, ca și agresivitate, cu circa doi ani în urmă, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Să vă dau cîteva exemple. Faptul că atît de mult s-au spălat creierii că majoritatea dintre noi am început să credem că limba noastră este limba moldovenească, că suntem un neam nou. Ne-ai învățat că sîntem doar alipiți de Moscova, că nu aveam tradițiile noastre sau că ele sînt oarecum rușinoase și că ele dispar odată cu trecerea în neființă a bătrînilor, iar generația tînără nu are astfel de tradiții. Acest lucru ne-a dat o altă formă, un alt conținut și ni s-au propus alte scopuri. Ceea ce este și mai important este că a avut mult de suferit capacitatea noastră de a decide prin gândire liberă, prin gîndire critică", spune Ana Revenco.

În același timp, doamna Revenco, fără să știe, de fapt, se autoevaluează, deoarece afirmațiile sale despre limba moldovenească se încadrează exact în definițiile de "minciună, dezinformare, manipulare informațională".

Afirmațiile potrivit cărora limba moldovenească nu a existat niciodată și că ar fi o invenție a cuiva sînt absolut nefondate, deoarece nu corespund realității și sînt infirmate de numeroase documente istorice, care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul de "limba română".

Există numeroase documente în care se menționează despre limba moldovenească, printre care cronicile lui Grigori Ureche despre limba moldovenească; scrisorile lui Dimitrie Cantemir despre limba moldovenească; prima Constituție/Cod de reguli moldovenești, în care este indicată limba moldovenească ca limbă de stat, precum și ediții care au fost publicate în România de către Academia Română de Științe.

În special, documentele cancelariei Domnitorului, în care se menționează limba moldovenească, au fost publicate de Academia Română în 1915.

După cum au subliniat mai mulți autori, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii și este mult mai veche decît limba română.

Există referiri la limba moldovenească și în surse străine. De exemplu, în 1628 a fost publicată cartea savantului german Johann Heinrich Alsted "Comorile cronologiei", unde în tabelul limbilor și dialectelor Pămîntului este menționată limba moldovenească - lingua moldavorum. Există, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldovenească, pînă în secolul al XVI-lea. Dar limba română la acea vreme nu exista, ea a început să se formeze abia la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, după crearea setului de reguli și gramatică de către teologul român, Samuil Micu-Klein.

Toată lumea poate vedea documente din secolele XVII-XXI, iar prima mențiune a limbii moldovenești datează din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldoveni". Strămoșii noștri imediați, de asemenea, au numit limba noastră moldovenească.

Astfel, putem constata că, spre regretul nostru profund, directoarea "Centrului de comunicare strategică și combatere a dezinformării" din Moldova și-a început activitatea dezinformând public poporul moldovenesc. Redacția moldovenii.md speră că Ana Revenco a făcut acest lucru neintenționat, iar în acest sens o invităm pe doamna directoare să se familiarizeze cu documentele istorice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

dezinformare , Ana Revenco

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.