08 noiembrie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 122
A fost lansată Campania Națională de Împădurire din toamnă
08 noiembrie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 122

A fost lansată Campania Națională de Împădurire din toamnă

26 milioane de puieți pe o suprafață de 4 mii de hectare vor fi planați în această toamnă, în cadrul campaniei naționale de împădurire, parte a programului national Generația Pădurii, anunță Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva”.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, și Directorul General al Agenției „Moldsilva,” Victor Durbacă, au lansat astăzi Campania Națională de Împădurire din toamna 2024, pe un teren din satul Mălăiești, raionul Orhei. „Tot aici, pe 16 noiembrie, vom desfășura prima acțiune de plantare. În această toamnă, Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva continuă implementarea programului național de extindere și reabilitare a pădurilor sub genericul Generația Pădurii,” a declarat ministrul Lazarencu.

Directorul general al Agenției „Moldsilva,” Victor Durbacă, a oferit detalii despre campania de toamnă: „În această toamnă, vom planta 26 de milioane de puieți pe o suprafață de aproximativ 4.000 de hectare,” a precizat Durbacă.

Ministrul a subliniat buna colaborare cu autoritățile publice locale, care deja au pus la dispoziție peste 24.000 de hectare de teren pentru împădurire.

Ministrul Lazarencu a explicat esența programului, care prevede plantarea a 145.000 de hectare de pădure în toată țara în următorii zece ani. „Moldova are cea mai mică rată de împădurire din Europa, iar prin acest program, suprafața pădurilor va crește considerabil. Această rată scăzută afectează peisajul nostru și ne face vulnerabili în fața schimbărilor climatice și a fenomenelor meteo extreme,” a explicat ministrul.

Lazarencu a amintit de succesele campaniei din anii trecuți: „În primii doi ani de la lansarea programului, peste 300 de milioane de lei au fost alocate sectorului silvic, permițînd achiziționarea de echipamente moderne și facilitînd plantarea primelor 11.000 de hectare de păduri.”

Finanțarea proiectului este susținută de un acord cu Banca Europeană de Investiții, care a alocat 200 de milioane de euro în septembrie. „Această finanțare va sprijini plantarea a 63.000 de hectare de păduri în următorii patru ani, construcția a 30 de depozite de lemn, a unui centru seminologic și a trei pepiniere moderne, precum și construirea a peste 265 de kilometri de drum forestier. Proiectul va crea și noi locuri de muncă în zonele rurale,” a explicat ministrul.

„Cu fiecare hectar împădurit, facem un pas către un viitor mai sigur, îmbunătățim calitatea aerului, protejăm biodiversitatea și contribuim la o Moldovă mai verde și mai rezilientă,” a adăugat Lazarencu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

împădurire , toamna , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.