Spre compartiment: Noi, moldovenii
02 ianuarie 2019, 14:20 Noi, moldovenii views 4922
02 ianuarie 2019, 14:20 Noi, moldovenii views 4922

Evenimentele cu care se mîndrește Moldova

Numărul în creștere al vizitatorilor proiectului www.moldovenii.md pe parcursul anului 2018, mesajele și comentariile cititorilor noștri ne-au convins și pe durata anului 2018 că sîntem o adevărată Enciclopedie a Moldovei și moldovenilor, prin care este demonstrată continuitatea poporului moldovenesc (de 7-8 mii de ani) din spațiul carpato-dunărean și nistrean, totodată fiind oferite răspunsurile la întrebările legate de ideea formării statului moldovenesc și națiunii moldovenești.

Echipa moldovenii.md a tins ca întotdeauna, pe întreg parcursul anului 2018, să dezvolte direcții și să ridice probleme, care ne ajută să ne afirmăm în calitate de comunitate etnică unitară, cea de moldoveni.

Am continuat, concomitent, să le transmitem compatrioților noștri percepția pozitivă a lumii înconjurătoare, să-i familiarizăm pe oamenii din diferite țări cu cultura moldovenească bogată şi străveche, să păstrăm patrimoniul cultural şi istoric al strămoșilor noștri, să contribuim la formarea imaginii pozitive a Republicii Moldova și a cetățenilor ei în întreaga lume.

Dorim să menționăm, în mod special, popularitatea, de care s-a bucurat Dicționarul Ruso-moldo/român. Circa 9325984 de cititori de-ai noștri au luat cunoștință de DICȚIONAR, convingîndu-se, din nou, că cuvintele moldovenești nu sînt mai rele, ba chiar de multe ori sînt mai bune și mai laconice, decît cuvintele preluate din limbile străine, redînd esența a ceea ce vrem să transmitem.

Ca și în anii precedenți, am atras o atenție deosebită dialogului cu diaspora moldovenească de peste hotare, străduindu-ne să evidențiem realizările și doleanțele moldovenilor de peste tot din lume. În acest scop am continuat ciclul de emisiuni „Mîndriți-vă că sînteți moldoveni", am promovat "Magazine și restaurante moldovenești în străinătate", deschise de către diaspora moldovenească, precum și evenimentele moldovenești organizate de ei în diferite colțuri ale lumii.

Am evidențiat aparte numeroasele istorii ale moldovenilor, care se simt bine la ei în ţară şi care nici peste ani nu şi-ar mai dori să se mute cu traiul în altă parte. Astfel, am scos la iveală istorii de viaţă interesante şi am aflat de la cetățenii reveniți și cei rămaşi acasă, motivele pentru care nu s-ar mai despărţi de Moldova nici măcar pentru o zi. Desigur, deocamdată, numărul acestora este mic, pe fondalul acelora care părăsesc Moldova. Totuși tendința este evidentă și, conform unor evaluări, va mai spori. Devin tot mai populare istoriile de succes ale familiilor tinere revenite în Moldova, ale studenților-absolvenți ai unor universități de prestigiu, care nu intenționează să mai plece din țară. Chiar și la această etapă de dezvoltare a țării, cu numeroasele ei probleme, în paralel cu plecarea populației apte de muncă, statul reușește să întreprindă o serie de acțiuni, prin diferite programe și inițiative, pentru a stimula întoarcerea emigranților moldoveni în patrie. Dar toate acestea încă nu sînt suficiente pentru a obține rezultatul dorit în viitorul apropiat. Lipsește înțelegerea clară a condițiilor, în care specialiștii moldoveni pot reveni de peste hotare, numărul lor, profesiile lor, așteptările minime ale lor referitoare la salariu etc. Crearea unei baze de date cu specialiștii moldoveni, care muncesc peste hotare și sînt gata să revină în țară în anumite condiții i-ar permite Guvernului să meargă în direcția corectă, să-și aprecieze clar posibilitățile, să stabilească prioritățile și sarcinile precise pentru fiecare departament. Deocamdată putem doar încerca să înțelegem motivele pentru care oamenii revin acasă. În mare parte, această decizie este luată din următoarele convingeri:

- odată și odată ei înțeleg că doar în propria țară omul poate fi cu adevărat fericit în sensul deplin al cuvîntului;

- nu doresc ca urmașii lor să aparțină unei alte naționalități;

- peste hotare nu vei fi niciodată "printre ai tăi", mereu te vei simți străin;

- în străinătate statutul lor social și al urmașilor lor va fi mult inferior celui de acasă;

- ei știu că în Moldova au rămas ceva mai mult de 2 milioane de locuitori și deci țara trebuie salvată cu forțe comune.

Am primit multe aprecieri frumoase din partea părinților, care au citit informația de la compartimentul "Copiilor", în special la rubrica "Internetul și copiii", care are drept scop să convingă noua generație să utilizeze în avantajul său cele mai bune realizări ale lumii moderne.

Datorită informațiilor publicate la subcompartimentul "Meșterii populari ai Republicii Moldova" moldovenii.md a continuat sprijinirea meșteșugurilor și a meșterilor populari, făcîndu-vă cunoștință cu ei și cu lucrările lor, oferindu-le tuturor posibilitatea de a achiziționa lucrările lor.

Conform tradiției, evenimentele marcante ale istoriei țării noastre: culturale, ale diasporei, sportive etc. au fost reflectate, în mare măsură, în cadrul subcompartimentelor respective de la rubrica „Noutăți moldovenești".

Am adus în prim-plan locurile pitorești ale Patriei noastre, publicînd reportaje foto și video la compartimentul „Natura și turismul în Republica Moldova".

Am publicat multe fotografii în cadrul compartimentului „Moldografia", dar și la compartimentul „Biblioteca".

Prietenii site-ului moldovenii.md ne-au bucurat cu articole, materiale foto și video, proiecte, pe care le-am publicat la subcompartimentul de noutăți „Rubrica vizitatorilor-autori".

Analizînd știrile moldovenești, prezentate zilnic publicului, putem trage concluzia că anul 2018, care se scurge, va rămîne în amintirea locuitorilor Moldovei drept unul bogat în evenimente interesante și destul de importante, multe dintre acestea vor intra, cu siguranță, în istoria țării noastre și despre ele va vorbi în continuare nu doar o generație de moldoveni.

Pe parcursul anului 2018, experții au apreciat înalt calitatea și varietatea informațiilor, care se regăsesc pe site-ul moldovenii.md cu privire la istoria Republicii Moldova. Dovadă, în acest sens, este și faptul că site-ul moldovenii.md a servit drept una dintre sursele de informare pentru crearea trilogiei «Istoria Moldovei», precum și a filmului documentar «Ștefan cel Mare».

În calitate de partener media moldovenii.md a participat la organizarea diverselor evenimente culturale, sportive și ale diasporei, organizate atît în țară, cît și peste hotare. Festivalul Medieval "Vatra", Festivalul Internațional al Tineretului din Tohatin, Festivalul organizat de Federația "Voievod" etc.

Echipa portalului moldovenii.md vă propune, stimați cititori, să ne amintim împreună de cele mai însemnate evenimente ale anului 2018, care ne-au adus multe bucurii și ne-au permis să ne mîndrim cu adevărat de Patria noastră, care nu este încă foarte bogată, dar care are un viitor măreț.

MEȘTEȘUGURI POPULARE

 

 

SĂRBĂTORI

 

 

CINEMATOGRAFIA 

 

 

TEATRUL

 

 

MUZICA

 

 

BUCĂTĂRIA MOLDOVENEASCĂ DE PESTE HOTARE

 

 

TURISM

 

 

SPORT

ISTORIA MOLDOVEI

DIASPORA

EMISIUNI

 

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.