|
Ce-l leagă pe Vladimir Presniakov cu grupul "NOROC"?
Legenda muzicii ruse, compozitor rus, aranjorul, saxofonistul unic, Artistul Emerit al Rusiei Vladimir Presniakov tatăl şi-a început cariera în legendara formaţie moldovenească „NOROC", care, după nivelul şi popularitatea sa, era cea mai importantă trupă pop şi rock a URSS, iar el a făcut parte din componenţa sa de aur.
Despre aceasta artistul a povestit în cadrul emisiunii „Vecernii razgovor" de la canalul TVC2, invitat al căreia a fost de curînd.
Vladimir Presniakov tatăl a menționat că Ansamblul "Noroc" era foarte renumit și că el a fost primit în formaţie datorită administratorului Vasili Kondakov, alăturîndu-li-se în calitate de saxofonist și aranjor. Dar, literalmente, imediat acest ansamblu vocal-instrumental a fost interzis și dizolvat la ordinul ministrului Culturii Ecaterina Furţeva.
Acest lucru a fost precedat de un articol incriminator cu titlul: "Despre ce cîntă totuşi aceste chitări?", care a apărut pe paginile ziarului oficial "Pravda", fiind semnat de către corespondentul Ministerului Culturii al URSS, Valentina Terskaia, care îi acuza pe muzicienii trupei de toate păcatele muritorilor și, mai presus de toate, de lipsa de patriotism și servilitatea în fața Occidentului. Ansamblul a fost acuzat, printre altele de faptul că membrii acestuia purtau părul lung, dar şi că hainele, comportamentul pe scenă erau prea libere, precum și de faptul cum se comporta publicul, manifestîndu-şi din plin emoţiile, fluierînd, bătînd, strigînd sau cîntînd melodiile, fapt nemaivăzut în acele vremuri la concerte, totul ca în Occident, iar pe atunci în URSS aşa ceva nu era acceptat.
Vladimit Presniakov tatăl a povestit că după dizolvarea oficială a formaţiei "Noroc", membrii acesteia s-au mutat la Filarmonica din Cerkask, în Ucraina, unde au fost redenumiți în Ansamblul Vocal-instrumental "Despre ce plîng chitarele?", al cărui director artistic a devenit Vladimir Presniakov tatăl.
El a remarcat că nu se putea ca formaţia să fie numită "De ce plîng chitarele?" ca să nu existe o coincidență totală cu celebrul cîntec al ansamblului "Noroc".
Amintindu-şi de perioada în care a activat în cadrul ansamblul "Noroc" împreună cu soția sa Elena, Vladimir Presniakov tatăl a menționat că din componenţa de aur a formaţiei au făcut parte: Ştefan Petrache, frații Cazacu, Valentin Goga, Mihai Dolgan și Lidia Botezatu, iar el a avut noroc să scrie cîntecul „Vasilikovoie leto", ca mai tîrziu să compună piesa "Aurica" în stil moldovenesc.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 854 locuitori
Cîietu este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîietu și Dimitrova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 854 de oameni. Satul Cîietu a fost menționat documentar în anul 1807.
Comentarii
(0)