Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Problema moldovenilor
Exista doua probleme pe care oficialii le expluateaza, dar pe mutis, evita sa le puna in discutie. Acestea sunt problema moldovenilor(asa zisul paradox moldovenesc) si problema romanilor. Asa dar, "paradoxul moldovenesc" in ce consta el? Toti se mira de ce deacum 20 de ani cum a inceput sa se destrame imperiul sovetic, toti fug in toate partile iar noi aidoma celor ce le-a ars casa scotocim prin jaratecul fumegind, poate v-om mai gasi ceva bun, adica tinjim dupa acel sistem si din nostalgie ne mai tinem de comunisti.Rominii repede au gasit raspuns - indoctrinati, zombati, spalati pe creeri. Raspuns logic dar nimic comun cu adevarul. Pentru a raspunde sa ne amintim un pic trecutul: din timpuri stravechi majoritatea populatiei noastre se ocupau cu agricultura, duceau un mod de viata tipic taranesc. Aceasta inseamna griji vesnice - sa sameni , sa cresti roada, sa stringi roada, sa faci zestre la copii, sa-i casatoresti, sa le dai o bucata de pamint ca ei la rindul lor sa aiba aceleas griji...Roata vietii se invirtea si nu avea chiar asa de mare importanta in minile cui e administratia, turcii, rusii, rominii. Asa a fost pina in 1940, cind pe capul nostru s-a abatut o mare napaste - sovieticii. A fost mare prapad - razboiul, genocidul cu foametea, deportarile, insa cea mai mare napaste, dupa care nici astazi nu ne putem reveni este boschetarismul imperial.La tarani le-au lut pamintul si respective grijile lor, iar odata cu garantarea unui minim de existenta aceasta patura sociala a pierdut capacitatea de a progresa. Regimul le convenea la majoritatea:pentru cei lenesi era de ajuns sa iasa in cimp, evidenta se ducea in “esiri” sau cum le mai spuneau “betisoare”;cei ce se vedeau inteligentimea, elita satului – sapte clase le erau de ajuns ca sa fie invatator,contabil,sef de ferma, sef de deposit, brigadir, intr-un cuvint fruntea satului;aveau sansa si cei ce doreau cu adevarat sa progreseze, sa devina medic, inginer, invatat – cu conditia ca v-or reprezenta metropola si de regula erau trimisi in alte parti. Daca tinem cont de “marea dorinta de carte” a taranilor atunci nu e de mirare ca la majoritatea lea placut sa traiasca dupa principiul <noi ne facem ca lucram, ei se fac ca platesc, iar noaptea luam sacul si ne ducem pe lanul kolhozului>. Pe linga aceasta mai erau garantate medicina, invatamintul si pensia. O generatie intreaga a crescut si a imbatrinit cu psihologia aceasta de bo |
|
-
#41 SPQR 25 September 2011 | 14:24 Un lider autoritar care calca peste cadavre (in cazul lui Putin la propriu) este visul oricarui popor inapoiat, inclusiv o mare parte a romanilor.
Putin pentru a putea realiza ce a facut in ultimii ani a trebuit sa sacrifice multe libertati pe care se lauda ca le apara. Se aude ca rusul de rand traieste mai bine in ultimul timp ca urmare a politicilor de export ale lui Putin. Nu sunt economist dar am auzit ca politica asta nu este chair asa de sustenabila. Germania cumpara materii prime de la Rusia, le prelucreaza, obtine produse cu TVA mare pe care le exporta tot in Rusia.
Rusia are Presedintele pe care il merita. Romania de asemenea. Alegerile din 2009 de la noi desi ne-au adus un semi-analfabet la conducere au fost un semnal clar in politica externa a nostra (Wikileaks CIA despre Geoana)
-
#42 andrei 25 September 2011 | 14:01 Era clar ca se intoarce Putin, asta a fost ideea de la inceput.
Stiu ca nu o sa surprinda pe multi, dar eu cred ca pentru rusia, Putin e un presedinte foarte bun. E oricum cel mai bun presedinte din ultima vreme... Sunt sigur ca si multi romani il admira si ar vrea pe cineva asemanator la carma tzarii decat pe Basescu
-
#43 SPQR 25 September 2011 | 13:15 Stire soc! Asezati-va bine in scaun inainte de a citii urmatoarele randuri. In cazul rarisim in care nu ati aflat ieri, Vladimir Putin a anuntat ca va mai candida la presedintia Rusiei la anul.
Eu banuiam inca din 2008 cand a schimbat Constitutia marind mandatul de la 4 la 6 ani ca vrea sa iese din Kremlin cu picioarele in fata.
Si din nou fac o previziune a la Captain Obvious: in martie pe la anul va avea minim 65% din voturi atat la Parlamentare cat si la Prezidentiale.
-
#44 SPQR 23 September 2011 | 15:14 Stie cineva "din interior" ce se mai aude de negocierile "5+2"?
-
#45 CalinRomania 20 September 2011 | 0:05 Read more -
#46 CalinRomania 19 September 2011 | 23:53 Deci,pentru ca un guvern sa fie proroman nu-i trebuie o manifestare fatisa proromaneasca......ii este de ajuns sa dea cu adevarat libertate cetatenilor RM in toate sensurile...pentru ca astfel,acestia vor ajunge sa se "Trezeasca" "din somnul cel de moarte/ In care -i adancira /Barbarii de tirani !"
-
#47 CalinRomania 19 September 2011 | 23:50 Read more -
#48 CalinRomania 19 September 2011 | 23:40 Read more -
#49 SPQR 19 September 2011 | 21:03 Eu vad principalele personaje de la putere din Moldova acum drept o elita nepartinitoare - nici romanofili nici moldovenisti. Discursurile lor daca sunt analizate cu atentie se remarca prin "political correctness" si echilibru.
Nu exclud ca andrei sa vada conducerea actuala ca "romanofila" (pentru ca nu lovesc in Romania cum o faea Voronin). La fel nu exclud ca Lvl sau Calin sa ii vada drept "statalisti" pentru ca nu vorbesc despre unire si inca folosesc sintagma "limba moldoveneasca" sau "limba de stat".
In schimb, deplang ca nu stiu niciun ambasador de valoare al Moldovei (actor, istoric, politician, cercetator stiintific etc). Sunt mai curent cu situatia din Franta decat cu situatia tarii vecine cu care "impartim aceeasi limba". (vorba lu andrei)
-
#50 lvl100 19 September 2011 | 18:00 SPQR: Cand comunistii vin nu mai ramane mare lucru. Romania a experimentat comunismul ca tara satelit a URSS nu impus direct de la centru ca in cazul Rep Moldova. Putem sa ne punem si noi aceeasi intrebare, care sunt elitele noastre? Dupa cum am spus, consider ca elitele noastre sunt in formare, atat peste granite cat si acasa - la fel cum au fost Bratienii, PP Carp, Maiorescu sau Titulescu acum 100-150 de ani.
SPQR eu deja am scris un raspuns in postul original la aceat reply al tau pentru ca ma asteptam ca el sa apara.
Nu trebuie sa fii geniu ca sa fii patriotul tarii tale. Mai ales ca in cazul RM se pare ca e invers. Academicienii si alte elite aflate pe un nivel mai inalt sunt prin excelenta fie romanofili fie statalisti care nu se amesteca/joaca cu teremnii de dragul politicii.
. Si dimpotriva, cei ce par creatii destul de nereusite ale epocii sovietice ( Stati & Co) reprezinta crema patriotismului maldavan.
Deci ce se intampla ?
-
#51 SPQR 19 September 2011 | 10:53 Umila mea parere de om care nu a fost niciodata peste Prut: Cand comunistii vin nu mai ramane mare lucru. Romania a experimentat comunismul ca tara satelit a URSS nu impus direct de la centru ca in cazul Rep Moldova. Putem sa ne punem si noi aceeasi intrebare, care sunt elitele noastre?
Dupa cum am spus, consider ca elitele noastre sunt in formare, atat peste granite cat si acasa - la fel cum au fost Bratienii, PP Carp, Maiorescu sau Titulescu acum 100-150 de ani.
Oricum, pseudo-elitele romanesti sunt cu o clasa peste pseudo-elitele moldovenesti tocmai datorita extinderii temporale a comunismului la est de Prut. Macar de acum sa se inceapa sa se cladeasca sanatos acolo si cele doua tari sa aibe o relatie de tipul Germania-Austria (aceeasi limba in Constitutie, cu granite formale intre ele cu cetateni liberi si fericiti)
-
#52 lvl100 18 September 2011 | 18:54 Read more -
#53 CalinRomania 09 November 2011 | 23:20 Salut draga nicoara ! Imi pare bine ca nu ai timp sa ma impingi inapoi in groapa,hai ca poate am timp sa ies din ea ! :)))))))))
Si acum,serios,stai linistit draga nicoara,timpul acesta scurt ne omoara pe toti.Stai linistit ca inteleg ca daca nu imi raspunzi repede nu este pentru ca ai ramas fara replici !:))))))
Este valabil si pentru mine.Asa ca ,repet stai linistit si-ti rezolva problemele mai urgente.
Ca doar nu va deveni peste noapte R.Moldova parte a Romaniei ! :))))))))))))))
Cu drag,CalinRomania
-
#54 nicoara 09 November 2011 | 22:02 Salut Caline!
Cu parere de rau nu am timp sa-ti raspund acuma :(
Iti voi raspunde neaparat
-
#55 CalinRomania 09 October 2011 | 23:54 Read more -
#56 CalinRomania 09 October 2011 | 23:24 Draga nicoara ,"
Ha ha ha ))) esti romain sadea! sapi groapa altuia si nimeresti singur in ea))) "
Acum ce sa fac,icerc sa ies din ea.....asa...pe coate.......numai sa nu ma impingi iar in ea :))))))))))))
-
#57 nicoara 09 October 2011 | 19:56 Read more -
#58 CalinRomania 09 August 2011 | 22:18 "Cu adevarat este un lucru cu adevarat ciudat"....................:))))))) Sunt un ADEVARAT exemplu de exprimare.......:)))))))) .......Oricum ,sper ca ai inteles ideea.......
-
#59 CalinRomania 09 August 2011 | 22:15 Read more -
#60 nicoara 09 May 2011 | 20:44 CalinRomania: daca esti de acord cu situatia de acolo .....si sa argumentezi
Ce situatie si ce argumente pot fi???Este un teritoriu al tarii noastre ocupat de Rusia printr-o operatiune militara a armatei rusesti condusa de un general rus. Necatind la faptul ca noi am pierdut, armata noastra a dat dovada de spirit patriotic, insa conducerea tarii a demonstrat lasitate, si pina astazi se tem sa spuna lucrurilor pe nume