Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Алфабєтул молдовєнєск, Рєнєсанс
Dacа vorbim de adevarul, trebuie sa nu uitam despre alfabetul moldovenesc, alfabetul chirilic, cel care a fost folosit din timpul lui Stefan cel Mare. Alfabetul latin este un artificial adoptat in sec 19 si nu represinte correct toate sunete din limba noastra. Chiar si alfabetul kirilic sovetic este destul de urit. Предлагается возрожденный вариант кирилицы, максимально приближенный к оригинальной старославянской версии. Этот вариант позволяет наиболее точно передавать звуки молдавского языка, а также дает возможность пользователям без труда читать молдавскую и румынскую литературу написанную на кирилице до 19 века. Создан из того, что имеется в наличии в стандартном юникоде, что не требует установки специальных шрифтов. Клавитура может быть легко создана с помощью таких програм как Keyboard Layout Manager, но могу поделиться и своей версией. Аа Бб Вв Гг Дд Єє Жж Зз Ии Іі – см грамматику, напр іи, йотирование Йй – й, ь Кк Лл Мм Нн Оо Пп Рр Сс Тт Уу Фф Хх Цц Чч Шш Ъъ – э Ѣѣ - ea Шт – нет символа Юю ІА Іа іа – я, в начала слова Ѧѧ или Яя – я, в середине или конце слова Îî – ы или ын/ым, в начала слова Ѫѫ - ы, в середине или конце слова Џџ – дж, g |
|
-
#1 lzm00 06 May 2017 | 7:35 Read more -
#2 sus 09 January 2012 | 21:14 #30nicoara ...каут рэспунс ла феноменул "молдованул",дар ынкы нуй резултат кэутэниилор мели:)...штиу ла сутэ кэ-л вой гэсы,поати л-ам гэсыт да ну штиу кэ-й иста...мам адеверит, кэ а приви е диферит де а ведя... -
#3 nicoara 09 January 2012 | 20:42 sus: ..да ту? ди ши?:)))...
Fiindca am impresia ca la moldoveni li s-a facut grumazul ca saua si nici de cum nu pot ca sa nu duca pe cineva in spinare:(
-
#4 sus 09 January 2012 | 19:49 #27nicoara ...да ту? ди ши?:)))... -
#5 sus 09 January 2012 | 19:47 #27nicoara ...ну есте астфел де проблемэ молдо-ромынэ,:))))есте доар проблема молдовенеаскэ...,дакэ молдовений сар апука де трябэ ,диспэреау мулте теме инутиле...унионизмул ера привит ка о дрэковение ши мулте алтеле... -
#6 nicoara 09 January 2012 | 18:34 sus: sus
Da de ce pe tine atit de mult te interesaza problema moldo-romana?
Daca tii mai comod poti sa raspunzi in rusa, eu o inteleg bine
-
#7 sus 09 January 2012 | 17:24 #23nicoara
ты бы хотел чтобы я твои мысли читал?...я могу только предполагать...:))))сам себе отправил... -
#8 sus 09 January 2012 | 17:21 #24ты бы хотел чтобы я твои мысли читал?...я могу только предполагать...
-
#9 sus 09 January 2012 | 16:48 #23nicoara ..pintru tini pot si si Costachel...,da vez ca tu tot moldovean ramii...,da eu inapoet,din pestera cum is eu moldovan...tu pot ruguma?:))))...eu inghit de-a'ntregu...ii mai rapidi...da sii asta aberatii:))))...la orsi colt orsi moldoromin folosasti ist cuvint ,ca ar si o garantie a nivelului cultural inalt:))))... -
#10 nicoara 09 January 2012 | 15:49 sus: 22 sus
Mai Costachel mai!
Eu sunt moldovean de aici din R Moldova, m-am saturat de aberatiile romanilor si n-am timp sa ti le rugum pe toate! :-)))
-
#11 sus 09 January 2012 | 9:04 #21nicoara "Asa dar: europenii o numeau Valahia, moldovenii o numeau Muntenia, ei insisi se numeau Tara Romaneasca".... :)))))asa dar,cum va numet cu adevarat,noi eram Tara MOldovei,voi atitia nume si toati a voastre:))))...cum vii numele muntean valah sau romin,cite nume atitea feti...vrei sa spui ca termenul Țara Rominească se folosi pina la 24 ianuarie 1859 de munteni,dar tot a vostrii spun ,ca este ideia celor din transilvania influentat de vatican..."Cu adevarat sinteti redusi la propriul orgoliul din cauza ghindirii limitate"... :))) insechi a ghindi la propozitia di mai sus in fel moldovinesc:)))))....nu eu ti fac moldovan,da tu vrei sa ne convinji,ca sint moldovenii romini....asa....., amu citesti inca o darta cei copiat di la mini... :))))....mai da intrebari,daca nu'ntaleji... -
#12 nicoara 31 August 2012 | 23:39 sus: sinteti redusi la propriul orgoliul din cauza ghindirii limitate
//Țara Românească a existat ca stat în Europa între secolele XIV și secolul XIX timp de mai bine de 500 de ani, acest stat și-a încheiat existența la data de 24 ianuarie 1859 când s-a unit cu Moldova pentru a forma bazele României moderne//
//Muntenia este o regiune istorică din sudul României. Limitele sale sunt: la nord munții Carpați (care o delimitează de Transilvania), la vest râul Olt (care o separă de Oltenia), la sud și est fluviul Dunărea (care o delimitează de Bulgaria și Dobrogea), iar la nord-est râurile Milcov, Putna și Siret (dincolo de care se află Moldova).//
//Muntenia era denumirea care apare pentru prima dată în cronicile primilor domnitori moldoveni. Prin Muntenia se înțelegea întregul teritoriu al Țării Românești
Asa dar: europenii o numeau Valahia, moldovenii o numeau Muntenia, ei insisi se numeau Tara Romaneasca
Cu adevarat sinteti redusi la propriul orgoliul din cauza ghindirii limitate -
#13 sus 31 August 2012 | 22:45 ...macar vre un romin cu semn care ar aminti pi diparti existenta intelectului...numa la nivel de instinct si punctum rominum... -
#14 sus 31 August 2012 | 22:39 #18nicoara tu vrei sa te intreb de cind muntenia ta se numeste tara romineasca....nu si prostii indruji...spuni ceva cu tilc...sinteti redusi la propriul orgoliul din cauza ghindirii limitate,care la rindul ei este provocata de complexare si ura fata de aceiasi moldoveni....pe cei di la voi iati domesticit la picior,drept nu pe toti,cu RMoldova'i greu si va disalati... -
#15 nicoara 31 August 2012 | 20:33 FatFrumos: FatFrumos
Daca sa discutam la subiect tema ta nu e lipsita de logica, cu timpul limbile se imbiba cu arhaisme si cu reguli depasite care fac limba greoae si limbile inventate sunt si lipsite de aceste neajunsuri. Cu adevarat limba moldoveneasca pu grafie chirilica inventata de sovetici avea unele avantaje fata de limba romana, insa soveticii nu au avut nevoie s-o dezvolte iar noi nu avem putere sa facem acest lucru, respectiv cel mai optimal este sa ne folosim de limba romana ce nu ne incurca la noi acasa s-o numim moldoveneasca
-
#16 nicoara 31 August 2012 | 20:24 #16
sus:nis chind nu s-o auzit de limba munteneasca
Poate din cauza ca denumirea oficiala a munteniei este Tara Romaneasca? :-)
-
#17 sus 31 August 2012 | 11:13 Read more -
#18 FatFrumos 28 August 2012 | 9:50 Read more -
#19 sus 14 July 2012 | 7:38 ...nu vorghi prostii di seia si nu stii...cu alfabetu asa numit cirilic chestea i mai incurcati,am in vederi provenenta....in al doilea eu presupun ca slavii erau traci...in a treilea cuvintu tara la noi la moldoveni (tara ca tara,tara ca sat,tarna nu? tarai din tarna,in bucovina cerna di undi si esi cuvintu rus черный ,intaleji ci tarna i neagra (negru-чёрный) ....rusii numa un cuvin (царь) sin gata "tuzic o murit"....dupa asta tu vrei simi vorghesti de influenta limbii ruse...hai puni capu pi lucru daci l ai....si cu limba romina...voi rominii ajiunjet pin la banal...daci cum spunet voi ci cuvintu Moldova ii ceva abstract ...nui limba,nui natiune....di si fujit di el ca dracu di tamii...calcati in chisiori...voi credit ci toti moldovenii s pacatos.... -
#20 CalinRomania 27 July 2011 | 20:55 Read more