Călătorii de vară prin Moldova
Este cea de-a treia publicaţie de sezon, cu primele două, cu cea de iarnă şi primăvară v-aţi familiarizat deja şi sperăm, că vor urma şi călătoriile de toamnă.
Atunci cînd vorbeşti cu oamenii, care cunosc ţara noastră doar din auzite, rămînem miraţi de faptul că aceştia sînt convinşi şi mai ales sînt unanimi în a crede că Moldova este ţara verii veşnice. Noi ştim însă că nu e nici pe departe aşa, însă probabil există motive, care-i fac să creadă astfel.
Vara în Moldova începe devreme, încă în mai şi se încheie pe la începutul lui octombrie, tocmai din motivul, că durează atît de mult, putem spune, că este tot ce ne oferă natura mai intens şi mai darnic revine cu adevărat perioadei de vară.
Într-o perioadă atît de lungă de vară au loc atît de multe schimbări împrejurul nostru, încît nici nu le poţi urmări pe toate, mai ales, că adesea, nici măcar nu-ţi pui un asemenea ţel. Te bucuri din plin de ceea ce vezi, miroşi, guşti, dar şi pentru că, în sfîrşit te rupi de forfota oraşului şi intri în contact direct cu natura. Unde mai pui că e şi perioada vacanţei, timpul întîlnirii oaspeţilor, timpul concediilor, iar spre sfîrşitul verii şi cel al nunţilor.
În reportajul nostru foto de vară nu ne-am pus ca scop să vă relatăm totul despre vară şi despre ţara noastră pe timpul verii. Puteţi considera aceste schiţe fotografice într-un fel expresia mulţumirii noastre acestui pămînt şi oamenilor care o populează, un semn de recunoaştere a frumuseţii, ospitalităţii, a pluriformităţii şi a dărniciei sale.
Pentru a ordona într-un fel materialul, noi urmăm pur şi simplu calea naturală a lucrurilor şi o luăm de la capăt, adică din luna iunie şi finisăm cu încununarea verii – luna august. Iar această ultimă lună a verii este cea mai darnică. Nu în zadar marele poet austriac Rilke a scris asemenea versuri:
Acela care în amurgul verii nu-i bogat,
Nu-i mai este dat să-mbogăţească.
Chiar dacă putem înţelege prin bogăţie lucruri absolut diferite, pentru noi cetăţenii Moldovei, aceste rînduri au sensul cel mai direct şi adesea nepărtinitor, iar sfîrşitul verii face bilanţul multora dintre realizările noastre, dar şi a muncii depuse. Cu atît mai mult, că două dintre sărbătorile principale al Moldovei sînt sărbătorite la sfîrşitul lunii august, iar ele, fără să vrem, ne fac să ne gîndim la ce am reuşit să facem şi în special la aceea, ce mai trebuie să înfăptuim.
Am făcut pentru fotografiile din această călătorie nişte comentarii destul de ample, care vor întregi imaginile văzute. Aşadar, vă dorim călătorie plăcută. Iar noi vom începe să adunăm materiale pentru călătoriile de toamnă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1955
- Populația:
- 48 locuitori
Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.