Норочень (Noroceni) – село в составе коммуны Гетлова района Орхей. Село расположено на расстоянии 32 км от города Орхей и 70 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 524 человека. Первое документальное упоминание о селе Норочень датировано 1802 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noi, moldovenii
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#921 MihaiP 17 мая 2011 | 19:52 Читать далее -
#922 nicoara 17 мая 2011 | 19:16 #163 CalinRomania
//hai sa-ti spun eu de ce romanii va numesc-desi in mod gresit-basarabeni.Pentru ca in Romania-daca eu spun: am vecin un moldovean-trebuie sa specific-din Romania...sau din Republica Moldova???// -
Ce raspuns dragut :))) Dar invers nu accepti?Daca eu spun ca vecinul meu este roman aceasta inseamna ca el este cetatean al RO?
-
#923 Gebeleizis 17 мая 2011 | 18:31 Читать далее -
#924 MihaiP 17 мая 2011 | 17:13 #169
Gebelizis, inteleg ca optiunea ta pentru numele de moldovean se bazeaza pe istorie.S-ar schimba lucrurile daca s-ar dovedi ca moldovenii au folosit numele de roman inainte de 1812?Exista dovezi in sensul asta. De exemplu "Cazania lui Varlaam" intitulata si "Carte romaneasca de invatatura", aparuta la Iasi in 1643: -
#925 Gebeleizis 17 мая 2011 | 16:35 Читать далее -
#926 CalinRomania 17 мая 2011 | 13:46 Draga Gebeleizis,iti multumesc pentru apreciere si inainte de toate doresc sa imi cer scuze daca,din obisnuinta-dar mai degraba din comoditate v-am numit basarabeni.Explicatiile mele le-ai vazut mai sus.Si cand spun basarabeni gandindu-ma la voi fiti siguri ca o spun cu tot respectul...............................Legat de intrebare este foarte foarte lung raspunsul si....acum sunt in pauza de munca.Deci sper pe seara sa pot sa scriu ceva legat de acest aspect.Cu drag si respect,CalinRomania
-
#927 Gebeleizis 17 мая 2011 | 12:35 #164
Citind mesajele scrise de tine ajungi la concluzi ca esti o persoana bine informaata privind trecutul spatiului carpato-danubiano-pontic. Respectiv asi vrea sa te intreb cum crezi de ce a fost posibila destramarea Moldovei la 1812? De ce nimeni din puterile europene nu a intervenit pentru a contracara acest act? Din ce cauza au tacut toti vecinii precum si fortele politicice de la Iasi? -
#928 admin 17 мая 2011 | 9:34
Adrianis:Însă nu pot să zic nimic, este un site pe care dvs. aveţi drept de adminaj, iar eu sunt un simplu trecător, un... vizitator... Numai bine :)Adrianis, aveti tot dreptul sa creati orice tema, care doriti s-o discutati)))
-
#929 ioanic 17 мая 2011 | 6:27 Читать далее -
#930 CalinRomania 17 мая 2011 | 2:12 Читать далее -
#931 CalinRomania 17 мая 2011 | 2:03 Draga nicoara,hai sa-ti spun eu de ce romanii va numesc-desi in mod gresit-basarabeni.Pentru ca in Romania-daca eu spun: am vecin un moldovean-trebuie sa specific-din Romania...sau din Republica Moldova??? Am dat destul de des de acest gen de mici nelamuriri.In schimb,daca spun :am vecin un basarabean-tot romanul intelege ca am vecin un cetatean din Republica Moldova.Pentru ca.........in mod contrar a ceea ce credeti-moldovenii din Romania si-au pastrat Perfect identitatea de Moldovean ! Nici un moldovean din Romania iti va zice: Da eu sunt roman si nu sunt si moldovean ! Nu ! Nu ai vazut ca sunt moldoveni din Romania care din potriva,considera ca voi cei de la est de Prut le furati identitatea? De unde aceasta "revolta" daca ei nu s-ar mai considera moldoveni ???
-
#932 nicoara 16 мая 2011 | 22:39 # 161 Adrianis
Prea serioase teme pui in discutie si nu am acum posibilitate sa raspund argumentat, pot numai sa-mi expun pozitia la general: eu socot ca in 1918 a fost o anexare tipica, urmata de un dictat administrational aspru, iar grosul populatiei dintre prut si nistru habar nu a avut de acea <unire>. Spre deosebire de romani rusii au ocupat acest teritoriu si in 1947-49 au organizat un genocid.
Este indiscutabil, rusii au facut foarte multe grozavii, iar ideologia romaneasca astazi se stradue sa le foloseasca in favoarea sa, construind logica <daca rusii sunt mai rai - voi trebue sa va uniti cu noi>
In 1812 rusii au rupt o bucata din Moldova si pentru a o instraina si mai tare au poreclit-o Basarabia. Cum crezi , de ce astazi romanii cu atita usurinta au preluat aceasta porecla si numesc cu ea totul ce tine de moldova, moldovean, moldovenesc? Parerea mea este ca sunt buni si rusii, si romanii,dar la ei acasa
-
#933 Adrianis 16 мая 2011 | 18:18 Читать далее -
#934 admin 16 мая 2011 | 16:36 Adrianis: Uită-te la topicurile deschise de dragul nostru admin, priveşte cât de sugestive şi antiromâneşti sunt acestea: Принадлежность к Нации (RUS) De ce nu sîntem români? (dar de ce nu s-a întrebat, de ce suntem rusificaţi?) Dicţionarul rus - moldo/român (O bătaie de joc la adresa ţării noastre din partea unui agramat, analfabet şi handicapat politic) О молдавском языке (despre limba moldovenească în RUSĂ) Temeliile limbii moldoveneşti (care de fapt, sunt 95% cuvintele limbii române) О роли молдаван в создании Румынии (din nou în limba RUSĂ, o temă foarte comică) О роли молдавской культуры в становлении культуры Румынии (vezi comentariul de mai sus) „Mama limbii românești” (habar nu am despre ce ar fi trebuit să fie tema asta dar ideea ai înţeles-o)
Stimate Adrianis, topicurile apar automat cind cineva din cititori apasa butonul "Discuta pe forum".
-
#935 diana 16 мая 2011 | 13:31 moldovenii sînt şi sîntem mulţi, numai că, noi muncim şi nu avem timp pentru discuţii, însă la momentul potrivit şi la locul potrivit ne vom mobiliza şi vom arăta acelei picături de români cine sînt stăpînii acestei tări. -
#936 ioanic 16 мая 2011 | 9:26 Читать далее -
#937 CalinRomania 15 мая 2011 | 21:57 Читать далее -
#938 CalinRomania 15 мая 2011 | 21:34 Читать далее -
#939 CalinRomania 15 мая 2011 | 21:22 Читать далее -
#940 ioanic 15 мая 2011 | 19:50 Читать далее