Aртимоновка (Artimonovca) – село в составе коммуны Жавгур района Чимишлия. Село расположено на расстоянии 33 км от города Чимишлия и 90 км от муниципия Кишинев. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 62 человека. Село Aртимоновка было основано в 1910 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noi, moldovenii
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#881 MihaiP 24 мая 2011 | 10:02 Читать далее -
#882 MihaiP 24 мая 2011 | 9:52 #210
nicoara:Dupa cum capitala la Bucuresti a putut sa o aiba numai un singur stat, Tara Romaneasca, sau mai simplu Romania, tot asa capitala la Iasi o poate avea numai un singur stat, Moldova si daca nu ar fi fost momentul 1812 astazi am fi putut avea o Moldova marePe acelasi principiu, ai spune ca Berlin poate sa fie capitala unui singur stat - Prusia, deci Germania = Prusia ? Cred ca Bavaria, Saxonia si alte cateva regiuni istorice ale Germaniei nu ar fi de acord.Apoi, e o confuzie rauvoitoare. Tara Romaneasca a fost cunoscuta in documentele oficiale ca Valahia (sau Ungro-valahia), doar in cronicile romanesti apare ca "Tara Romaneasca" sau "Tara Munteneasca". Dar niciodata nu apare ca Romania. Numele Romania este adoptat de Principatele Unite abia dupa 1860, fiind, zic eu, un nume potrivit cu poporul roman si limba romana. Statul care a adoptat acest nume mostenea in egala masura structurile statale si teritoriul Moldovei si Tarii Romanesti. -
#883 getodac 24 мая 2011 | 9:34 Читать далее -
#884 nicoara 23 мая 2011 | 19:49 MihaiP: daca nu ar fi fost momentul 1812, am fi putut avea astazi o Romanie mare cu capitala la Iasi?
Dupa cum capitala la Bucuresti a putut sa o aiba numai un singur stat, Tara Romaneasca, sau mai simplu Romania, tot asa capitala la Iasi o poate avea numai un singur stat, Moldova si daca nu ar fi fost momentul 1812 astazi am fi putut avea o Moldova mare
-
#885 MihaiP 23 мая 2011 | 9:19 getodac: Totodată paradoxal este faptul că de nu ar fi fost anul 1812, cînd Rusia a ocupat o parte a Moldovei și Bugeacul, să nu fi fost anul 1924, cînd a fost formată RASSM, să nu fi fost anul 1940, cînd românii au plecat din Basarabia, aici intrînd rușii și să nu fi fost anul 1991 cînd rușii ne-au acordat independența, astăzi nu ar fi existat statalitatea moldovenească.Deci conform rationamentului, rusii au facut un bine Moldovei, pentru ca i-au impiedicat pe moldoveni sa faca ce vor cu intreg teritoriul lor, si au educat generatii intregi sa aiba idealuri contrare idealurilor elitelor Moldovei.Domnule getodac, te-ai gandit vreodata ca daca nu ar fi fost momentul 1812, am fi putut avea astazi o Romanie mare cu capitala la Iasi? -
#886 getodac 22 мая 2011 | 21:30 Читать далее -
#887 Gebeleizis 22 мая 2011 | 19:32 #206 Da, noi cunoastem cel putin doua limbi. Da, noi suntem prezenti pe toate continentele globului. Pe de o parte acest lucru este unul pozitiv, in special in epoca globalizarii. Pe de alta parte, noi, moldovenii, trebuie sa ne mentinem identitatea, sa nu ne dizolvam in aceasta lume in care noi ne descurcam cu succes. Nu trebuie sa uitam traditiile noastre, obiceiurile, limba, istoria, bucataria, cultura etc. Identitatea noastra istorico-culturala trebuie sa reprezinte acel reper care sa ne mentina, sa nu ne permita dizolvarea si disparitia noastra. Altfel spus, noi trebuie sa valorificam pe deplin oportunitatile pe care ni le ofera capacitatile noastre, inclusiv bilingvismul sau polilingvismul nostru, cu toate acestea noi nu trebuie sa ne dezicem de identitatea noastra istorico-culturala care reprezinta o adevarata valoare, un adevarat tezaur in lumea contemporana. Bravo celor de la moldovenii.md care promoveaza si mentin acest tezaur.
-
#888 ioanic 22 мая 2011 | 7:59 Читать далее -
#889 ioanic 21 мая 2011 | 5:25 #204
Daca fiecarei minoritati i s-ar fi dat initial din start tot ce are nevoie pentru a-si conserva si dezvolta cultura sa, apoi ar fi fost o ordine, o delimitare clara intre culturi si fiecare si-ar fi promovat ce-i place in casa sa, bunaoara romii - frumoasele manele pentru ei. Probabil ca acest lucru nu s-a facut si acum cineva intra sub pielea altcuiva, ii substituie identitatea, se extinde peste aria culturii comunitatii sale si ataca agresiv tot spatiul public, deranjand vecinii si latindu-se pe toate canalele atotnationale TV in detrimentul altora. Fireste e suparator. -
#890 vados 21 мая 2011 | 3:30 Si totusi manelele este o cultura aparte care infiltreaza tiganismul in romini. Eu nu am nimic in potriva tiganilor si nici a romanilor. -
#891 Gebeleizis 21 мая 2011 | 0:12 #201 Nu este exclus ca ai dreptate. Capitala unui stat care isi doresti un viitor bun nu trebuie aleasa la intimplare. Se cere o analiza minutioasa a locului, timpului si circumstantelor in care s-a constituit localitatea care se pretinde a deveni capitala unei tarii. In cazul Bucurestiului este evident ca este un oras ne potrivit pentru a fi capitala Romaniei prospere. -
#892 nicoara 20 мая 2011 | 23:40 costica: Mos Nicoara se vede ca facut facultatea de istorie predata de,,savantii” Nazarie, Stepaniuc, Stati toti discipoli alde D.Ciobanu.
Mai nepoate, eu nu am facut facultate de istorie,dar daca ai trecut la persoana, atunci osteneste-te si arata, care eveniment istoric, in viziunea ta, eu l-am descris eronat?
-
#893 ioanic 20 мая 2011 | 19:44 Sa fie Bucureștii un loc nefast, blestemat pentru moldoveni, aromâni, vlahi si alți frați est-romanici? Pacea dela București din mai 1812 a scos Moldova lui Ștefan cel Mare din competitia seculara cu Valahia. Exact peste un veac, in august 1913, pe timpul guvernului lui Titu Maiorescu, tot la București se încheie o pace la fel de tragica pentru lumea est-romanica, in rezultatul carea Macedonia, patria aromânilor, este împărțita in bucăți intre Bulgaria, Grecia si Serbia, iar aromânii ramasi fără scoli, fără drepturi, fără umbrela ocrotitoare a unui stat al lor - se împrăștie in toată lumea, sunt asimilați intens de bulgari, greci si sârbi, se muta inclusiv in Romania, unde nici pana azi nu li se recunoște dreptul la o identitate separata de cea a romanilor. -
#894 CalinRomania 20 мая 2011 | 0:36 Читать далее -
#895 CalinRomania 20 мая 2011 | 0:35 Читать далее -
#896 CalinRomania 20 мая 2011 | 0:34 Читать далее -
#897 getodac 18 мая 2011 | 21:19 Читать далее -
#898 Gebeleizis 18 мая 2011 | 9:57 #194 Stimate Costica propun sa fim mai toleranti fata de cei care au o alta viziune fata de anumite fenomene sau au alte modalitati de asi expunde gindurile decit noi. Nu cred ca este bine daca noi ii vom eticheta pe oponentii nostri de discutie sau le vom atribui dascali sau colegi pe care probail nu i-au avut. Propun sa dam aprecieri si sa discutam subiectele propuse invocind argumente dar fara etichetari.
-
#899 Gebeleizis 18 мая 2011 | 9:48 #192
Stimate Calin este interesanta maniera ta de a rspunde la intrebari. Eu am intrebat despre anul 1812 deoarece curent s-au implinit 199 de ani de la semnarea Pacii de la Bucuresti, iar tu im vorbeste despre regimul fanariot. Da sunt anumite legaturi intre aceste fenomene dar totusi eu ma refer la atitudinea marilor puterii europene, a clasei politice si elitei culturale de la Iasi fata de evenimentul din 1812. Toti au tacut atunci, au tacut si dupa anul 1812, au tacut si la 1940. Noi nu mai dorim sa fim moneda de schimb in jocul cuiva. Noi dorim sa ne determinam singuri destinul. Avem aceasta dorinta si obligatie fata de memoria stramosilor care au reusit sa apere si sa consolideze Tara Moldovei. Apropo de sintagma "tarile romane" cred ca este mai adecvat sa utilizam totusi terminologia care reflecta realitatea istorica si anuma Tara Moldovei si Valahia.
-
#900 costica 18 мая 2011 | 7:05 Mos Nicoara & C. Iata ca aparut si articole de loguvolo scrise in ,,limba maldaveneasca”
Asa dorea sa vorbim si sa scriem ,,marele savat fil olog Ciobanu D.”prin anii 1952. Tot acest savant spunea de la tribuna Academieii RSSM ca limba e de origine slava. Cit priveste istoria... ea era bazata pe idiologia comunista si teoria,,Moldovenismul primitiv”
Mos Nicoara se vede ca facut facultatea de istorie predata de,,savantii” Nazarie, Stepaniuc, Stati toti discipoli alde D.Ciobanu.