Яловены (Ialoveni, Яловень) — город в Республике Молдова, административный центр Яловенского района. Расположен в центральной части страны, в долине реки Ишновец, в 10 км от Кишинева. По данным переписи 2004 года, население города составляет 15 041 человек. Первое документальное упоминание о местечке под названием Кеиле Ишновэцулуй относится к 1436 году. Наименование Яловены появилось значительно позже, в 1639 году.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Noi, moldovenii
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#901 loguvolo 18 мая 2011 | 3:30 Читать далее -
#902 CalinRomania 18 мая 2011 | 1:49 In contextul a ceea ce s-a petrecut in 1812-aceasta este o perioada de mari tulburari europene cauzate de cuceririle napoleonice.........................................................off! e foarte tarziu si tre sa merg la somn! Sper sa continui si maine!!! Cu drag ,CalinRomania
-
#903 CalinRomania 18 мая 2011 | 1:46 Iata cam care era situatia Moldovei si Valahiei in acea perioada.Reiese foarte clar ca nici nu se punea problema rezistentei armate in fata Otomanilor-puterea suzerana.Stiu de exemplu ca Sultanul dorea mazilirea si uciderea unui domnitor.A trimis un calau si un slujitor al sau deghizati in Valahia-nu de alta dar ca sa nu il sperie pe Domnitor si acesta sa apuce sa fuga in Ardeal.Sub un anumit pretext aratand si un document pecetluit de Sultan insusi-ei reusesc sa ramana un moment singuri cu Domnitorul-pe care il stranguleaza.Auzind zgomote garda vine in fuga-gata sa ucida criminalii.Insa acestia arata repede-actul de condamnare la moarte al Domnitorului dat de catre Sultan-si garda ramane inmarmurita.Astfel de situatie era la noi.Era de ajuns un act dat de Sultan-si criminalii a insusi Domnitorului ramaneau nepedepsiti !!! Au fost si cazuri in care un anumit domn fanariot a domnit alternativ in Valahia si apoi in Moldova sau invers.
-
#904 CalinRomania 18 мая 2011 | 1:37 Читать далее -
#905 CalinRomania 18 мая 2011 | 1:27 Читать далее -
#906 CalinRomania 18 мая 2011 | 1:20 Читать далее -
#907 CalinRomania 18 мая 2011 | 1:10 Читать далее -
#908 CalinRomania 18 мая 2011 | 0:56 Читать далее -
#909 MihaiP 18 мая 2011 | 0:21 #183
nicoara:De acord cu ce spui si daca in 91 aceasta regiune ar fi fost stat - nu aparea problema unirii, noi ne-am fi inturnat la noi acasa !:)))Si daca moldovenii de la vest de Prut (majoritari in tara reintregita) ar fi zis: Noi suntem romani si vrem sa ne unim cu Valahia si Transilvania?:) -
#910 MihaiP 17 мая 2011 | 23:57 #182 Despre ce studii vorbesti? Chiar as fi interesat de studii serioase in sensul asta. (Nu ca articolele de pe moldovenii.md , care nu sunt semnate si nu citeaza surse)Cat despre L. Boia, chiar daca poate unele din ideile lui sunt controversate, totusi e un istoric apreciat. Napoleon Savescu nici macar nu e istoric. Nu cred ca ii poti compara. -
#911 nicoara 17 мая 2011 | 23:39 MihaiP: Exista si o regiune cu numele Moldova, cu istoria ei, cu identitatea ei culturala (pastrata foarte bine, in ciuda afirmatiilor unora). Au si moldovenii nostri dreptul la acest "brand", si pe drept cuvant - pana la urma aici a fost nucleul statului moldovean medieval.
De acord cu ce spui si daca in 91 aceasta regiune ar fi fost stat - nu aparea problema unirii, noi ne-am fi inturnat la noi acasa !:)))
-
#912 Gebeleizis 17 мая 2011 | 22:54 L.Boia este un cercetator vestit in domeniul imaginarului. Nu tot ce afirma el este acceptat de comunitatea stiintifica. Eu nu sunt avocatul celor de la moldovenii.md ci doar am facut unele precizari deoarece am inteles ca nu ai perceput mesajul autorilor referitor la teoria romanizarii. Referitor la opinia mea pe marginea acestui subiect poti sati camunic ca studiile etnografice, antropologice, arheologice etc. demonstreaza existenta unei continuitati de milenii a populatiei autohtone din spatiul carpato-danubiano-pontic. Portul, obiceurile, traditiile noastre sunt mult mai apropiate de populatiile balcanice decit de cele romanice (latine). Romanii au cucerit doar 14% din Dacia si s-au aflat aici doar 160 ani. Dacii liberi si-au mentinut independenat iar dupa ce i-au alungat pe romani si-au continuat existenta mentinindu/si traditiile, obiceiurile si de ce nu limba.
-
#913 MihaiP 17 мая 2011 | 22:48 #175
nicoara:Cu ce ocazie??? Astazi in lume exista numai un stat cu numele de MoldovaExista si o regiune cu numele Moldova, cu istoria ei, cu identitatea ei culturala (pastrata foarte bine, in ciuda afirmatiilor unora). Au si moldovenii nostri dreptul la acest "brand", si pe drept cuvant - pana la urma aici a fost nucleul statului moldovean medieval. Cum si voi va considerati moldoveni, si ei se considera moldoveni, si totusi sunteti diferiti, nu ar fi o dovada de toleranta si respect reciproc sa folosim nume mai specifice?Asta ca alternativa la cearta "cine sunt adevartii moldoveni?" -
#914 MihaiP 17 мая 2011 | 22:35 Читать далее -
#915 Gebeleizis 17 мая 2011 | 21:13 #173
Stimate Mihai aprecierea pe care o dai site-ului ma facut sa citesc cu mai mare atentie puncul 5. Pentru a intelege mai bine ce a avut in vedere autorul textului am citit si textul in limba rusa a punctului respectv. Am inteles ca autorul se refera la teoriile care sustin originea romana a moldovenilor adica teorii care sustin ca ne tragem de la Roma (версии римского происхождения молдаван). Sunt idei pe care le intilnim nu numai pe acest site dar si la unii cerectatori romani din secolele trecute, la N.Savescu, pe siteul dacia.org etc. Oare toate aceste surse tot sunt periculoase?
-
#916 CalinRomania 17 мая 2011 | 20:29 Caci la noi nu se face aceasta diferenta.La noi suntem simplu-moldovean,ardelean,muntean,oltean,dobrogean,etc. La noi se subintelege ca esti roman.:)))))
-
#917 CalinRomania 17 мая 2011 | 20:27 Draga nicoara,chiar haioasa mi se pare chestia:"ce raspuns dragut :))) Dar invers nu accepti?Daca eu spun ca vecinul meu este roman aceasta inseamna ca el este cetatean al RO?"...........................................voi cum faceti diferenta intre un moldovean sau un....vecin roman? O fi venit de prin Romania? :))))
-
#918 CalinRomania 17 мая 2011 | 20:22 Draga MihaiP,"ai romanilor din Ungaria".Ai uitat sa specifici din Ardeal si Ungaria.Chiar daca de la 1867 Ungaria integreaza -anexeaza Transilvania-nu uita ca foarte mult timp a fost "ceva" separat de Ungaria-chiar daca dependenta.Cand aud "Roman din....Ungaria"....parca mi se zbarleste parul !!! :)))))
-
#919 nicoara 17 мая 2011 | 20:16 sMihaiP: Propunerea mea ca sa ne intelegem si sa evitam ambiguitatea intre moldovenii romani si moldovenii ne-romani este sa folosim "vest-moldoveni" si "est-moldoveni", respectiv ca tara voastra sa se numeasca "Moldova de Est", iar regiunea dintre Prut si Carpati "Moldova de Vest".Cu ce ocazie??? Astazi in lume exista numai un stat cu numele de Moldova
-
#920 MihaiP 17 мая 2011 | 19:54 #172
nicoara:Ce raspuns dragut :))) Dar invers nu accepti?Daca eu spun ca vecinul meu este roman aceasta inseamna ca el este cetatean al RO?Trebuie sa spui "cetatean roman" ca sa fie clar. Ca etnie, si un ungur poate fi cetatean roman.La fel, un rus poate fi cetatean moldovean.