Telenești - natura și satele
Oraşul Teleneşti este unul dintre cele mai vechi din Moldova. Încă D. Cantemir a presupus, că pe locul lui s-a aflat cîndva o aşezare a geto-dacilor, ceea ce a şi fost confirmat prin nenumărate vestigii arheologice: obiecte de uz casnic şi unelte găsite în preajma oraşului. La începutul secolului al XIX-lea la Teleneşti locuiau aproximativ 4,5 mii de locuitori. Conform datelor anului 2006 la Teleneşti locuiau 8,4 mii de locuitori, Iar în total pe teritoriul raionului Teleneşti aproximativ 90 de mii.
Din punct de vedere geografic raionul Teleneşti este situat în centrul ţării şi se mărgineşte cu 4 raioane − Sîngerei, Călăraşi, Orhei şi Făleşti. Caracterul reliefului său este combinat şi ocupă o poziţie medie între stepa de Bălţi şi Platoul Central al Moldovei (Codri), fiind o zonă de silvostepă cu o configuraţie geografică de podiş cu dealuri nu prea înalte, înălţimea medie deasupra nivelului mării nu depăşeşte 100 m. Mai aproape de sud-est pe vîrfurile dealurilor apar păduri, predominant cu stejari şi carpeni, iar relieful are o cantitate mare de povîrnişuri cu pante în direcţia sud şi sud-est. Acest lucru este favorabil pentru cultivarea viţei-de-vie, în special, a soiurilor pentru vin.
Satele raionului sînt foarte pitoreşti, păstrîndu-şi în mare parte fizionomia sa istorică. Ele sînt situate în văi printre dealuri, dar şi pe pantele lor. În raion se numără 52 de sate, o parte din ele au fost reunite în 12 comune.
În articolul dat am prezentat fotografiile a 5 sate şi a împrejurimilor lor − Codru, Hirişeni, Leuşeni, Văsieni şi Zăicanii Vechi.
Printre monumentele naturii, incluse în lista raionului Teleneşti se numără: 2 Stejari pedunculaţi de la Ocolul Silvic Teleneşti, Vila Teleneşti, parcela 38, subparcela 5 (1) şi de la Ocolul Silvic Mîndreşti, Ghiliceni, parcela 22, subparcela 7; Izvoarele din satul Ordăşei.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1708
- Populația:
- 2217 locuitori
Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.