13 ianuarie 2011, 12:21 views 22427
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Șerpeni, Anenii Noi

Шерпенский мемориал, главная арка

Localitatea Anenii Noi a fost amintită la 27 iunie 1731 cu denumirea de Paşcani pe Bîc. În anul 1965 a fost schimbat statutul Anenilor Noi din sat în oraş. În anul 1973 numărul de locuitori constituia 6,1 mii de oameni. Conform datelor din anul 2009 în Anii Noi locuiau mai mult de 8 mii de oameni.

Orăşelul Anenii Noi este centrul administrativ al raionului Anenii Noi şi este situat la 5 km de gara feroviară Bulboaca şi de şoseaua Chișinău – Bender. În componenţa raionului Anenii Noi intră şi satele Albinuţa, Beriozchi, Gîrboveţii Noi, Ruseni, Socoleni.

Маки на пшеничном поле

În 41 de localităţi ale raionului locuiesc aproximativ 80 de mii de oameni, care se ocupă, în general, de domeniul agriculturii. Pe aceste teritorii se află monumente unice ale naturii şi istoriei, care sînt luate sub ocrotirea Statului: configuraţia geografică din preajma satului Teliţa, pădurea de la Hîrbovăţ şi parcul-dendrariu. În aceste locuri au fost descoperite aşezări ale oamenilor străvechi, care s-au perindat pe aceste teritorii ani de-a rîndul. Au fost găsite aşezări ale mai multor culturi străvechi, care s-au perindat aici pe parcursul mai multor mii de ani. Descoperirile paleontologice au lărgit considerabil cunoştinţele despre lumea animală existentă pe teritoriul nostru milioane de ani în urmă.

Дождь над Днестром у с. Спея

Satul Şerpeni este situat la 50 de km de Chișinău, pe malul pitoresc al Nistrului. În anul 1985 conform mărturiilor martorilor oculari, lîngă satul Şerpeni a fost descoperit şi deschis un mormînt, în care au fost înhumaţi în masă ostaşi sovietici, căzuţi pe cîmpul de luptă de la Şerpeni. În octombrie 1985 a fost luată hotărîrea despre construirea unui Memorial al Gloriei Militare, pe care să reînhumeze cu onoruri militare rămăşiţile umane ale ostaşilor găsiţi la Şerpeni. Concursul pentru cel mai bun proiect a fost cîştigat de arhitectul Leonid Pavlovici Grigoraşcenko. La 22 august 2004 la Şerpeni a fost deschis măreţul Complex Memorial „Capul de pod” de la Şerpeni.

Вид на Днестр у с. Шерпены

Raionul Anenii Noi se află la sud-estul municipiului Chisinău , se mărgineşte cu raioanele Ialoveni, Criuleni, Căuşani şi cu districtul administrativ Bender. Este situat geomorfologic pe Cîmpia de Sud a Moldovei. Nistrul demarchează graniţa de est a raionului.

 Șerpeni,Anenii Noi - album foto

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
196 locuitori

Logăneşti este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 42 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 196 de oameni. Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.