Bahmut și Veverița, Calarași
Satul Bahmut se află la aproximativ 70 km de Chișinău, dacă e să mergi în direcţia orăşelului Ungheni şi la 20 de km de Călăraşi. La 1,5 km de sat se află gara feroviară cu acelaşi nume. Împrejurimile satului şi cele ale gării Bahmut (astăzi satul Pojorîta), sînt deosebit de pitoreşti, pentru că este împrejmuită de Codri. Între sat şi gara feroviară, la 3 km de şosea, în pădure se află satul Veveriţa. Specificul său constă în faptul, că el practic este construit în pădure. În sat încă în anii 60 ai secolulului al XX-lea exista o biserică veche, care începînd cu anii 50 a fost folosită ca depozit, dar avea încă acoperiş. În prezent din ea au rămas doar ruine. Începînd din anul 2000 a început construcţia mănăstirii.
Deasupra satului Bahmut în partea stîngă a şoselei (cu faţa la Ungheni) se întind rezervaţiile cu păduri, iar la aproximativ 7 km distanţă de vîrful dealului lîngă satul Rădenii Vechi, Ungheni se află rezervaţia ştiinţifică naturală „Plaiul fagului”, cu suprafaţa de mai mult de 5 mii de ha. Tot acolo e situat ocolul silvic Rădeni. După satul Bahmut şi în satul Veveriţa sînt la fel ocolurile sale silvice.
Aceste locuri prin anii 60-70 ai secolului al XX-lea au atras atenţia turiştilor ocazionali, ceea ce a făcut ca mai apoi să fie construite cîteva staţiuni turistice. Însă pădurea din rezervaţie este închisă pentru vizitator din partea stîngă a satului Bahmut în afară de cîteva sectoare. Pădurile din partea dreaptă a şoselei nu intră în componenţa rezervaţiei şi pot fi vizitate de toţi doritorii.
În apropierea satului Bahmut se află iazul domnesc. Satul Bahmut este situat la graniţă cu raioanele Călăraşi şi Ungheni.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1859
- Populația:
- 108 locuitori
Pistruienii Noi este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 42 km de oraşul Teleneşti şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 108 oameni. Satul Pistruienii Noi a fost menționat documentar în anul 1859.