12 ianuarie 2011, 15:56 views 15824
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Cremenciug, raionul Soroca

Vedere asupra Nistrului de pe platoul recifului

Satul Cremenciug a fost fondat în anul 1611. Este situat la aproximativ 40 de km de orașul Soroca într-un loc foarte pitoresc. De-a lungul satului se întinde şirul de recif, pe care localnicii îl numesc Muntele Ursului. Satul are o biserică Sfîntul Ioan Teologul, construită în 1888 în locul uneia vechi de lemn care arsese.

În partea îndepărtată a satului, unde se sfîrşeşte şirul de recif, este un podiş plat creat, parcă, pentru a putea admira împrejurimile. În partea dreapta a creastei de recif se întinde o pădure plantată de către elevii şcolii locale în anii 60-70 ai secolului al XX-lea (după mărturiile sătenilor), îndrumaţi de profesorul de istorie.

Sat pe malul Nistrului

Nistrul în acest loc curge lin, domol printre malurile pline cu verdeaţă, Ambele maluri sînt aici pante line, ceea ce cauzează periodic inundaţii în partea de jos a satului.

Pini crescuți pe un versant de munte

Cremenciug, raionul Soroca - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1020 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi şi Dermengi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1020 de locuitori. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.