19 iunie 2013, 14:53 views 11829
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Defileul Volodeni, raionul Edineţ

Plan general al Defileului Volodeni. Vedere dinspre malul stîng al rîului Racovăţ

Defileul Volodeni se întinde deasupra văii rîului Racovăţ şi se află la distanţa de aproximativ 1,5 km de Ocolul Silvic „La Castel”. Aici este confluenţa rîului Racovăţ cu rîuleţul Bogda (despre care vom vorbi într-o publicație aparte), și anume de la confluența acestor rîuri începe defileul propriu-zis. Respectiv, este situat între defileurile „La Castel” și cele din apropierea satelor Buzdugeni și Brînzeni, despre care v-am povestit deja.

Defileul este relativ mic și nu foarte adînc ‒ lungimea lui nu depăşeşte 1 km, iar înălţimea pantelor e de 60-65 m deasupra văii rîului Racovăţ. Versantul stîng, de la începutul defileului are practic o poziţie verticală și este acoperit cu o pădure deasă, predominant, de stejar. Partea de jos a pantei este golită, tocită de apele rîului, aici ies la suprafaţă, devenind proeminente calcarurile sarmatice exterioare, iar prin ele străbat apele de izvor, care alimentează cu apă rîul Racovăţ. Versantul drept este presărat cu numeroşi bolovani pitorești și arbuști mici, iar la începutul defileului și cu o pădure. Versantul stîng al văii este cu aproximativ 5 m mai înalt decît cel drept.

Bolovanii şi arbuştii de pe panta dreaptă a defileului

Trebuie să vă spunem că, după confluența cu rîuleţul Bogda, rîul Racovăţ aproape că îşi dublează debitul, atingînd pe alocuri o lățime de 7-10 metri. Totodată adîncimea apei nu depăşeşte nicăieri 1 m, în partea ce mai îndepărtată a defileului, mai aproape de ieșirea din el, toată albia rîului este presărată de resturile stîncilor, care se desprind de pe pante.

Malul drept al rîului este mai înalt decît stîngul, iar de-a lungul acestuia şerpuieşte o cărăruie pitorească, chiar la poalele pantei stîncoase, și anume de aici vederea spre rîu și versantul stîng al văii este deosebit de impresionantă. Deasupra defileului, pe ambele părți ale acestuia se întind păduri de gorun aproape neexplorate, care ajung pînă la Volodeni, Bleşteni și Gordinești.

Învelişul de iarbă este foarte bogat în defileu, aici se întîlnesc o mulțime de specii de flori de rîu și de luncă, care cresc atît în adîncul văii rîului, cît şi pe pante. Natura defileului este aproape neatinsă de om, ceea ce nu poate fi spus despre pantele Racovăţului şi Bogdei în apropiere de intrarea în defileu. Aici am văzut o mulțime de încercări de explorare în plină grosime a lanţului de toltre, inclusiv pe teritoriul Ocolului Silvic „La Castel”. Dar despre aceasta vom realiza un reportaj aparte.

Flori şi ierburi, Defileul Volodeni

Astfel, Defileul Volodeni este unul din cele patru monumente ale naturii similare aflate de-a lungul cursului rîului Racovăţ, iar dacă luăm în consideraţie şi cele 3 defileuri de sus de rîul Draghiște: Trinca, Feteşti, Burlăneşti, atunci în cele din urmă se formează un complex natural cu totul unic al raionului Edineț.

Combinația impresionantă a celor mai înalte dintre toate toltrele din preajma Prutului, a pădurilor-rezervaţii, a rîurilor pitorești cu o vegetaţie uimitor de bogată și pe alocuri unică, creează aici un ansamblu peisagistic natural de landşaft demn de a deveni parc național. Odată ce vizitezi aceste locuri, nu te mai poţi abţine să nu te întorci aici iar și iar.

În acest an, 2013, în Defileul Volodeni va avea loc Festivalul estival anual Art-Labyrinth, căruia vrem să-i dorim succese. Dar, în același timp, sperăm mult că desfăşurarea acestuia nu va afecta natura acestor locuri.

Noi vă lăsăm singuri în faţa unui mic reportaj foto și vă chemăm într-o călătorie prin aceste locuri fascinante. Rămînem în speranţa să ne revedem cît mai curînd.

 

Defileul Volodeni, raionul Edineţ - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
333 locuitori

Ion Vodă este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 333 de oameni. Satul Ion Vodă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.