20 septembrie 2011, 10:52 views 39897
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto | Galeria video |

Rîul Ichel

Ichelul lîngă satul Hruşova

Lungimea 101 km
Suprafaţa bazinul 814 km²
Gura Nistrului
Volumul anual de apă – 20,5 milioane m³.
Debitul mediu - 0,7m³ /sec.

Apele reziduale ale satelor Măgdăceşti, Ratuş, Cricova, Ciorescu, Făureşti Goian, Hruşova, Boşcani, Coşerniţa ş.a. se varsă în rîul Ichel. Sistemele de curăţare ale apei fie că lipsesc, fie că sînt uzate completamente şi se află într-o stare proastă. Apa este puternic poluată. Malurile rîului pe multe porţiuni sînt înfundate cu deşeuri.

Lîngă satul Făureşti în rîu se varsă un pîrîiaş nu prea mare, creat din izvorul deschis cu apă potabilă de calitate din apropiere.

Ichel este afluentul drept al Nistrului, care se revarsă în el lîngă satul Coşerniţa (raionul Criuleni”.

Rîul Ichel intră în componenţa a 8 rîuri mari din Moldova, lungimea căruia depăşeşte 100 km, fiind ultimul din listă.

Harta traseului de-a lungul rîului IchelAceastă publicaţie a apărut aproape întîmplător, cînd treceam pe şoseaua de la Criuleni. Ne-a atras privirile valea pitorească din Defileul Goian, împădurit pe panta abruptă şi ocupat de livezi şi grădini pe panta lină, cea mai apropiată. Iar acolo unde acest defileu se sfîrşeşte, în apropierea satului Hruşova, am văzut şi rîuleţul însuşi şi 2 poduri peste el. Plecînd mai departe prin satele Boşcana şi Coşerniţa ne-a atras atenţia valea lată şi foarte lungă, absolut plană, ceea ce se întîlneşte rar în zona Codrilor. Iar prin această vale curgea acelaşi rîuleţ Ichel. Am decis să ne întoarcem în aceste locuri şi să filmăm mai amănunţit rîul şi tot ce-l înconjoară.

Pentru început ne-am ridicat în susul apei spre satul Făureşti şi am descoperit aici peisaje impresionante ale carierei şi un perete abrupt deasupra rîului, de asemenea împădurit.

Mai departe, mai mult, am decis să mergem de-a lungul Ichelului pînă la sfîrşitul acestuia, adică pînă ce acesta se varsă în Nistru. Albia Ichelului se află nu departe de satul Coşerniţa, unde Ichelul şi-a croit drum prin pădurea din lunca inundabilă şi aproape sub un unghi drept se revarsă în Nistru. Veţi putea vedea toate aceste locuri în fotografiile prezentate.

Valea rîului Ichel lîngă satul Goieni

Ni s-a părut, că n-ar fi rău, dacă v-am arăta careva dintre locurile pitoreşti din satele de prin preajma Ichelului. Vorbim aici despre Boşcana, Coşerniţa şi despre satul Oniţcani, care se află mai departe pe şosea. Practic acesta este unicul şi după părerea noastră un traseu destul de interesant.

Ne-a impresionat profund priveliştea izvoarelor risipite prin partea locului, unele dintre care sînt monumente ale naturii. Veţi vedea o parte dintre ele. Prezintă interes chiar satul Coşerniţa şi casa-muzeu, creată de un localnic Alexandru Ţăranu, dar şi casele vechi, tradiţionale moldoveneşti din sat. Iar în satul Oniţcani am descoperit o biserică uimitor de frumoasă şi împodobită într-un alb imaculat-bleau, de care ar fi invidioasă şi capitala. Mai puteţi vedea şi o adevărată casă englezească, construită pentru părinţii săi de un arhitect, care locuieşte în prezent în Anglia.

Această călătorie de-a lungul rîuleţului Ichel, la prima vedere simplă, ne-a convins o dată în plus de faptul, că călătorind prin Moldova este imposibil să te plictiseşti, iar descoperirile vă aşteaptă la fiece pas. Este acest lucru adevărat sau nu o să ne-o spună Domniile voastre. Puteţi verifica acest lucru, doar în cazul cînd mergeţi în călătorie.

Pentru ca să împrospătăm călătoria noastră am filmat un mic material video a terenului cu multe praguri ale Ichelului de lîngă satul Goian.

Rîul Ichel - Album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1083 locuitori

Condrăteşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Curtoaia și Condrăteşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1083 de oameni. Satul Condrătești a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.