Madan Gheorghe

Gheorghe Madan – scriitor moldovean. S-a născut la 16 august 1938 în satul Truşeni, Străşeni. A absolvit Universitatea de Stat din Chișinău (1960). A fost profesor, director de şcoală, redactor la ziarele „Zorile Moldovei" din Cimişlia şi „Tinerimea Moldovei", mai apoi director al Muzeului de Literatură „D. Cantemir". Autor de romane, povestiri şi nuvele. În romanul „Semne bune anul are" (1965) scriitorul redă în mod veridic momente din viaţa şi activitatea corpului didactic al unei şcoli săteşti.

Dilogia „Spicul visului" (1973) şi „Cruciş de săbii" (1977) - lucrare cu subiect istoric de întinse proporţii - evocă figura lui D.Cantemir, prietenia sa cu Petru I, alianţa lor în lupta împotriva turcilor, activitatea domnitorului moldovean în calitate de consilier al ţarului în problemele Orientului, ca savant şi scriitor. Reînviind epoca cu specificul şi oamenii săi, Gheorghe Madan reliefează totodată dragostea fostului domnitor faţă de baştina sa şi marea-i speranţă de a o vedea eliberată de sub jugul otoman. „Piatra de temelie" (1980) este o carte despre satul moldovenesc. Este cunoscut şi ca autor de nuvele şi schiţe („Povestiri", 1962; „La gura grădinilor", 1969; „Botezul", 1984).

Opera lui în prezent este cuprinsă în circa 15 volume. Este Cavaler al ordinului „Gloria Muncii" (1998), iar din anul 2003 deţine titlul onorific "Om Emerit".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2775 locuitori

Răspopeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Răspopeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2775 de oameni. Pentru prima dată satul Răspopeni este menționat într-un document datînd din anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.