01 decembrie 2010, 11:17 views 28826

Teatrul popular

Capra

Teatrul popular e o formă sincretică a folclorului, care include variate dramatizări populare, piese cu monologuri cîntate. Este evidentă legătura cu alte genuri folclorice. Materialul dramelor populare se constituie din elemente de basme şi poezie ritualică, motive epice, cîntece lirice, dansuri şi melodii. Manifestarea sincretismului teatrului popular se observă în interacţiunea cuvîntului şi muzicii, mimicii şi gestului, recuzitei şi butaforicului, în îmbinarea monologului cu dialogul şi corul. Tonalităţile eroice şi umoristice predomină în teatrul popular. Spectacolul are o scenografie extrem de simplă. Reprezentaţia teatrală se află în stihia ei în ogradă sau pe drumul satului, rareori în casa ţărănească.

Aceste reprezentaţii rudimentare, cum ar fi „Ursul”, „Căluţul”, „Capra”, „Cerbul”, „Zimbrul”, „Mioara”, „Capricornul” se constituie de fapt dintr-un catren de tipul:

Joacă, joacă, măi Martine,
Şi-ţi dau pîine cu măsline;

sau:       

Ha-ţa-ţa, căpriţa mea,
Ha-ţa-ţa, ha-ţa-ţa!
Vine capra din pădure
Ha-ţa-ţa, ha-ţa-ţa!
Ha-ţa-ţa, căpriţa mea!
Cu paneru cu smochine!
Ha-ţa-ţa, ha-ţa-ţa!

Spectacolele dramatice cu tematică istorică sînt prezente în piesele „Haiducii”, „Mălăncuţa”, „Ostaşii”, „Novac şi Gruia”, „Codreanu”, „Gianu”, „Bujor”. Piesele sînt pătrunse de credinţa în victoria dreptăţii, în biruinţa binelui asupra răului. În toate textele la formarea subiectului se resimte influenţa izvoarelor literare scrise.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
125 locuitori

Buschi este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Buschi alcătuia 125 de oameni în anul 2004. Satul Buschi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.