Conachi Costache

Costache Conachi s-a născut la 14 septembrie 1778 la Țigănești, ținutul Galați, în familia vornicului Manolache. A făcut studii la Academia domnească din Iași, însușind la perfecție limbile slavonă, greacă, franceză, turcă, rusă. C. Conachi poseda o temeinică cultură literară, realizînd traduceri din opera lui Voltaire, J.F.Marmontelle și altor iluniniști. Costache Conaci a scris și poezie cu caracter sentimental, care are însă o alură arhaică, lucru explicabil prin lipsa unei tradiții literare moderne. Totodată Costache Conachi este autorul cîtorva lucrări dramatice cu caracter satiric. În colaborare cu N.Dimachi și D.Beldiman a compus „Comedia banului Constandin Canta, ce-i zic Căbujan și cavaler Cucoș”. Piesele lui C.Conachi „Judecata femeilor” și „Amorul și toate harurile” apelează la o bogată figurație mitologică și critică moravurile și obiceiurile epocii. Întreaga activitate literară a lui Costache Conachi a impulsionat dezvoltarea poeziei de inspirație laică și a operelor dramatice naționale. Costache Conachi s-a stins din viață la 4 februarie 1849 la Țigănești.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2127 locuitori

Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.