Conachi Costache

Costache Conachi s-a născut la 14 septembrie 1778 la Țigănești, ținutul Galați, în familia vornicului Manolache. A făcut studii la Academia domnească din Iași, însușind la perfecție limbile slavonă, greacă, franceză, turcă, rusă. C. Conachi poseda o temeinică cultură literară, realizînd traduceri din opera lui Voltaire, J.F.Marmontelle și altor iluniniști. Costache Conaci a scris și poezie cu caracter sentimental, care are însă o alură arhaică, lucru explicabil prin lipsa unei tradiții literare moderne. Totodată Costache Conachi este autorul cîtorva lucrări dramatice cu caracter satiric. În colaborare cu N.Dimachi și D.Beldiman a compus „Comedia banului Constandin Canta, ce-i zic Căbujan și cavaler Cucoș”. Piesele lui C.Conachi „Judecata femeilor” și „Amorul și toate harurile” apelează la o bogată figurație mitologică și critică moravurile și obiceiurile epocii. Întreaga activitate literară a lui Costache Conachi a impulsionat dezvoltarea poeziei de inspirație laică și a operelor dramatice naționale. Costache Conachi s-a stins din viață la 4 februarie 1849 la Țigănești.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
2240 locuitori

Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.