Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Raiburg Ian

Ian Raiburg s-a născut la 7 ianuarie în anul 1952 în satul Măcăreşti, raionul Nisporeni (astăzi raionul Ungheni), Republica Moldova într-o familie de profesori de istorie şi limba engleză.

Pe cînd avea 12 ani familia se mută cu traiul la Chișinău. Primele cunoştinţe muzicale le primeşte deja la şcoala muzicală de la Chișinău, urmează clasa acordeon. După ce absolveşte şcoala medie devine student la Institutul de Construcţie de la Kiev, iar după ce-l absolveşte lucrează timp de un an în calitate de inginer la un birou de proiectare, apoi acceptă propunerea de a deveni chitarist al ansamblului hotelului „Chișinău”, convingîndu-se că ingineria nu este tocmai ceea ce-şi doreşte să facă în viaţă.

Devine chitarist al Ansamblului Vocal-instrumental „Fortina” de pe lîngă Casa Tineretului sub conducerea lui O. Milinştein. Peste un timp primeşte invitaţia de a lucra în orchestra de estradă „Bucuria” de pe lîngă Filarmonica Naţională.

Începînd cu anul 1981 face parte din ansamblul „Ceremoş” (alături de surorile Sofiei Rotaru – Aurica şi Lidia), în această perioadă începe să compună muzică şi se lansează ca autor, printre primele interprete ale cîntecelor sale se numără surorile Rotaru.

Anume în această perioadă fructuoasă din viaţa sa sînt lansate o serie întreagă de cîntece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu, pe care publicul le-a îndrăgit şi care au rezistat probei timpului. Colaborează intens cu poeţii Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Mihail Tanici.

Pe parcursul anilor 1984-1989 activează alături de Ion Suruceanu în formaţia „Real”, oferind publicului multe cîntece de neuitat.

În anii 1989-1990 face parte din ansamblul „Noroc” sub conducerea lui Mihai Dolgan. Pentru prima oară în componenţa acestei formaţii îşi interpretează propriile cîntece în scenă. La sfîrşitul anului 1990 compozitorul Petre Teodorovici îl anunţă, că Filip Kirkorov adună o formaţie, astfel Ian Raiburg pleacă la Moscova. Peste un timp face parte din ansamblul cîntăreţei Aziza.

Date fiind circumstanţele la acel moment, Ian Raiburg pleacă în SUA, unde locuieşte timp de aproape 12 ani. O perioadă îndelungată nu s-a ocupat de muzică, precum o spunea chiar maestrul „timp de 8 ani nu am luat instrument muzical în mîini”. Însă soarta l-a adus, totuşi, în faţa aspiraţiilor sale dintotdeauna − muzică, scenă. S-a reîntors în ţară şi şi-a continuat cariera de compozitor şi interpret.

A scris pe parcursul carierei sale aproximativ 300 de cîntece pentru interpreţi din ţară şi de peste hotare.

A lansat 5 CD-uri cu cîntece de autor în interpretare proprie, în total au apărut 17 albume cu cîntecele sale. Multe dintre cîntecele sale au devenit şlagăre.

I-au fost conferite titlurile onorifice de Maestru în Artă, Om emerit al Republicii, Artist al Poporului din Republica Moldova, de la radio „Noroc” primeşte „Potcoava de aur”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.