Prepeliţa Mihai

Mihai Prepeliţa - poet, dramaturg, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Teatrale din Federaţia Rusă (1972) şi al Uniunii Teatrale din România (1995).

S-a născut la 19 octombrie 1947 în satul Bahrineşti, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea de Stat din Chişinău (1970), a fost aspirant la Institutul Unional de Artă Teatrală din Moscova (l979-1982), obținînd titlul doctor în ştiinţe daco-romanice. În anii 1994-1997 editează la Bucureşti ziarul "Glasul naţiunii". Debutează în calitate de poet, fiindu-i publicate versurile în Culegerea Colectivă "Dintre sute de catarge" (1973). Prima sa carte apare de sub tipar cu titlul "Mama noastră - pasăre albastră", fiind dedicată copiilor. Urmează monografia despre viaţa şi activitatea actorului de teatru şi cinema Constantin Constantinov (1982), apoi alta despre regizorul Emil Loteanu. I-a fost decernat Marele Premiu al Mişcării Europene pentru Publicistică Politică (Bruxelles, 2004). Are publicații în mai multe limbi europen. A participat la traducerea și dublarea filmelor la Studioul Cinematografic "Moldova-film".

Titluri și premii:

Marele Premiu al Mișcării Europene pentru Publicistică Politică (Bruxelles, 2004).

Filmografia"Moldova-film":

"Căsătorie întîrziată"(1980) text sincron,
"Unde eşti, dragostea mea?" text sincron.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.