Borșci Andrei

Andrei Borșci – crainic, artist-interpret (la începutul carierei sale), lingvist, traducător, doctor în filologie, profesor universitar.

Născut la 31 august 1908 în or. Grigoriopol, Moldova. În 1930 a absolvit Colegiul Pedagogic din or. Balta (prima promoţie). A activat în calitate de director al şcolii medii din satul Coşniţa, raionul Dubăsari. În anii studenţiei a lucrat în calitate de artist-interpret de teatru şi muzică populară. A interpretat rolul lui Podcoliosin din piesa "Însurătoarea" de N. Gogol și cel al lui Petru în spectacolul muzical "Natalca-Poltavca". A fost solist şi corist al primei Capele Corale din RASSM, de pe lîngă Comitetul Ştiinţific, care a fost reorganizată, mai tîrziu, în Capela Corală "Doina". S-a numărat printre primii cîntăreți care au interpretat cîntece populare la radio, în Tiraspol: "Măi, ciobane de la oi", iar împreună cu corul a interpretat mai multe cîntece populare moldoveneşti: "Aseară în grădină", "Dor, dorule", "Cîntă puiul în grădină", iar pe versurile lui M. Eminescu: "Vezi rîndunelele se duc", "Ce te legeni, codrule" etc.

A fost unul dintre primii studenţi din Moldova care a absolvit aşa-numitul "ciclu moldovenesc" − Facultatea de Filologie la Universitatea de Stat de la Leningrad (1940), după care a plecat la Kiev şi a activat în calitate de lucrător ştiinţific superior la Institutul de Cercetări Știinţifice în domeniul limbilor şi folclorului (în prezent ICS "M. Rîlski"). La Kiev a absolvit aspirantura şi cursurile de traducători militari.

Paralel cu activitatea ştiinţifică, a colaborat cu Studioul de Filme Documentare de la Kiev, unde în anii 1945-1947 exista Punctul de corespondenţă al Moldovei şi era editată revista cinematografică "Moldova Sovietică". În edițiile acestei reviste şi în filmele documentare create la Kiev, era oglindită pe larg și în detalii viaţa republicii din primii trei ani de după război, au fost filmate persoanele care se aflau la conducerea de pe atunci a republicii: T. Constantinov, P. Brovco, G. Rudi, Em. Bucov (care pe atunci ocupa postul de adjunct al preşedintelui Sovietului Miniștrilor RSSM).

În anii 1951-1958 A. Borşci a fost director al Institutului de Limbă şi Literatură al filialei Academiei de Știinţe din URSS, iar în anii 1971-1975 a fost şeful Catedrei de limbă şi literatură moldovenească la Universitatea de Stat din Chişinău, apoi şi şef al Catedrei de filologie generală şi romană. Din anul 1975 − profesor la Universitatea de Stat. A. Borşci este autorul a circa 150 de lucrări ştiinţifice în domeniul limbii moldoveneşti şi a cîtorva monografii: "Cu privire la formarea limbii literare moldoveneşti" (1954). "Limba rusă − limbă de contact între popoarele Uniunii RSS şi de contact internaţional" (l967). A fost autor şi coautor, precum şi redactor al dicţionarelor "Ruso-moldovenesc" (1954) şi "Moldo-rus" (1966).

A participat la reforma ortografiei limbii moldoveneşti cu lucrările sale "Ortografia limbii moldoveneşti" (1957, 1967). În 1946 a publicat un articol din domeniul filmologiei: "Din istoria cinematografiei moldoveneşti".

A decedat în anul 1993.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1645
Populația:
1953 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1953 de oameni. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1645.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.