Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 august 2019, 11:55 Muzica din filme views 4834
Apicultorii găgăuzi afectaţi de moartea în masă a albinelor cer ajutor autorităţilor
08 august 2019, 11:55 Muzica din filme views 4834

Apicultorii găgăuzi afectaţi de moartea în masă a albinelor cer ajutor autorităţilor

Apicultorii din Găgăuzia, care au suferit în urma morţii masive a albinelor la începutul lunii mai a acestui an, vor apela la autoritățile Autonomiei pentru ajutor și speră la o compensație parțială pentru pagubele suferite.

Potrivit presei regionale, decizia de a solicita ajutor din partea autorităților din Găgăuzia a fost luată de apicultori după discuțiile din cadrul forumului extraordinar al apicultorilor din patru așezări, unde a fost înregistrată moartea în masă a albinelor.

Albinele au murit masiv în Găgăuzia, la începutul lunii ma, anul curent. Apicultorii din satele Tomai, Gaidar și Baurci, precum și cei din orașul Ceadîr-Lunga s-au plîns de pierderea a familiilor întregi de albine.

Un posibil motiv al morţii albinelor este otrăvirea cu insecticide după stropirea cîmpurilor de rapiță și a livezilor. Cu toate acestea, chiar și după o cercetare atentă, nu a fost stabilită cauza exactă a morții albinelor.

Despre intenţia apicultorilor afectaţi să apeleze la autoritățile Autonomiei pentru ajutor, a declarat reprezentantul apicultorilor din cele patru așezări afectate, Nicolae Celac. El a menționat că apicultorii care au suportat prejudicii, cauzate de otrăvirea albinelor, nu au reuşit să calculeze toate pierderile suferite. În prezent, apicultorii pregătesc albinele pentru iarnă.

„În acest an, cantitatea de mierea colectată este de trei ori mai mică decît în anii precedenți... Numărul albinelor a scăzut și el de trei ori. Cît de mult vor fi ele pregătite pentru iarnă, este greu de spus. Dar deja vedem că situația va fi mult mai gravă decît în anii precedenți", a spus apicultorul. În cadrul forumului extraordinar al apicultorilor din patru așezări, unde a fost înregistrată moartea în masă a albinelor, s-a decis adresarea unui apel către autoritățile Autonomiei cu rugămintea de ajutor. Apicultorii speră să aibă susţinere din partea conducerii Găgăuziei sub forma unei compensații parțiale pentru prejudiciul suferit.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Găgăuzia , albini

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
156 locuitori

Gura-Oituz este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Sîngerei și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 156 de oameni. Satul Gura-Oituz a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.