Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 iulie 2015, 16:11 views 8885
Monumentele din Bender vor fi illuminate
Foto: vk.com
13 iulie 2015, 16:11 views 8885

Monumentele din Bender vor fi illuminate

Chiar dacă se confruntă cu o criză fără precedent, administraţia din stânga Nistrului nu vrea „să strângă cureaua". De ziua autoproclamării independenţei regiunii, monumentele din Bender vor fi iluminate. Iniţiativa va face încă o gaură în bugetul regiunii, relatează Mesager.

În ajunul autoproclamării independenţei au fost reparate faţadele caselor din centrul oraşului Bender. Aspectul oraşului pe timp de noapte se va schimba radical şi la intrarea dinspre Tiraspol, unde toate monumentele vor fi iluminate.

„Avem încă multe planuri. Şi alte monumente ar trebui iluminate, cum ar fi monumentul Panin şi monumentul pe care nimeni nu-l observă - Black Tulip",
afirmă Vladimir Ujachin, specialist în iluminatul decorativ.

Autorităţile de la Bender recunosc că oraşul nu dispune de resurse suficiente pentru a acoperi costurile iluminatului stradal.

„Din păcate, bugetul oraşului nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a plăti energia electrică consumată. Din cauza că banii nu ne ajung, noi avem datorii mari faţă de salariaţii din sectorul public, mai mult de 70%", susține Nicolae Gliga, șef, Administrația de stat din Bender.

Pentru a mai economisi, vor fi instalate lămpi fluorescente. „Avantajul corpurilor de iluminat este consumul redus şi durata mare de viaţă. Acest sistem este mai strălucitor şi mai rezistent decâte becurile obişnuite. Lămpile sunt protejate de vandali, dar şi de umiditate", a mai adăugat Vladimir Ujachin.

Republica moldovenească nistreană şi-a proclamat independenţa pe 2 septembrie 1990. Până acum, aceasta nu a fost recunoscută oficial de niciun stat.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

independenta , lumina , monument , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
2816 locuitori

Cania este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iepureni și Cania. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Cantemir și la 118 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2816 oameni. Satul Cania a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.