Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 octombrie 2022, 14:00 views 1272
Revenim la iluminatul stradal în regim obișnuit. Ceban: „Siguranța cetățenilor este prioritară”
31 octombrie 2022, 14:00 views 1272

Revenim la iluminatul stradal în regim obișnuit. Ceban: „Siguranța cetățenilor este prioritară”

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că nu va mai face economii din contul iluminatului stradal. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Primăriei Municipiului Chișinău, argumentând că „siguranța cetățenilor este mai prioritară decât potențialele economii". Potrivit lui, electricitatea economisită în orele de vârf este una foarte mică în raport cu totalul consumului pe țară.

„Am economisit energie electrică în Chișinău timp de câteva zile, mai bine spus aproape o săptămână. Ceea ce am economisit este 15 mii de lei cum au calculat socialiștii pe zi. A fost criticat Chișinăul, dar în rest nu prea am văzut economii prin țară, ceea ce mi-au comunicat și cetățenii", a declarat edilul capitalei în cadrul ședinței Primăriei.

Potrivit lui, aceste economii se fac fără a se ține cont de siguranța cetățenilor.

„Oamenii se întorc la ora șase, peste tot iluminat. Ajungi în Chișinău, beznă că așa au vrut dominatorii din PAS. Gata băieți și fete, stimați dominatori, nu avem nevoie să economisim 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu un milion de locuitori ca voi să nu explicați oamenilor ce ați semnat. Este periculos pentru cetățeni și șoferi. Nu putem lăsa copii să meargă prin beznă ", a mai menționat Ceban.

Totodată, primarul susține că economiile care se fac din contul deconectării iluminatului stradal ar fi foarte mici.

„Specialiștii spun că volumul de energie electrică pentru iluminare stradală pentru o oră în zi, total timp de șapte zile este de 0,02% din volumul total de energie electrică pe țară consumată timp de o săptămână. Este un volum foarte neînsemnat. Având în vedere riscurile, cred că nu mai este oportun să deconectăm iluminatul stradal în orele de vârf. Siguranța cetățenilor este prioritară decât potențialele economii, care și acelea sunt neînsemnate", a precizat Ceban.

Amintim că, pe 25 octombrie, subdiviziunile Primăriei Chișinău au pregătit planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de Guvern.

Autoritățile municipale au luat decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

Ion Ceban , Chisinau , iluminat stradal

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1967
Populația:
704 locuitori

Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.