Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 iulie 2020, 14:10 views 3587
Unde este păstrat mozaicul de pe clădirea demolată a Palatului de Cultură al Sindicatelor? (Video)
13 iulie 2020, 14:10 views 3587

Unde este păstrat mozaicul de pe clădirea demolată a Palatului de Cultură al Sindicatelor? (Video)

Mozaicul, scos de pe clădirea Palatului de Cultură a Sindicatelor din sectorul Rîșcani al capitalei, în curînd va reveni la chișinăuienilor și va fi instalat în scuarul de lîngă teatrul Național de Operă și Balet din centrul orașului, iar acum este această pînză monumentală de mozaic al artistului emerit al RSSM, Mihail Afanasievici Furtună este păstrată în cele mai bune condiții de compania Kaufland Moldova, care s-a angajat să protejeze mozaicul, pentru a-l instala pe noul loc.

Despre aceasta a anunțat jurnalista de televiziune Elena Levițcaia-Pahomova în subiectul său, în cadrul emisiunii ”Mecanismul de acțiune" de la postul de televiziune NTV Moldova, exprimîndu-și încrederea că în curând acest mozaic, care imită un covor moldovenesc, un ornament moldovenesc, sigur își va găsi un nou loc în capitală și va fi din nou un decor al Chișinăului, transmite Noi.md.

După cum a menționat Elena Levițcaia-Pahomova, data începerii instalării acestui mozaic într-un loc nou depinde de decizia oficialilor. În Registrul monumentelor trebuie indicat noua ”reședință” al mozaicului. Acest lucru trebuie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. Elena Levițcaia-Pahomova, cu acordul Kaufland Moldova, a reușit să viziteze locul de depozitare a mozaicului, care se află într-unul dintre marile centre logistice - un hangar imens, care seamănă cu o bază comercială en-gros.

33 de blocuri voluminoase de mozaic ambalate în pungi negre de află pe rafturi. Starea acestei mărfi valoroase este verificată periodic. Mozaicul se păstrează în cel mai sigur depozit din Moldova, dotat cu senzori de temperatură, umiditate, cu supraveghere video permanentă.

Reprezentanții secției construcții Kaufland Moldova vin des la depozit pentru a verifica în ce condiții se păstrează mozaicul. Ei așteaptă instalarea sa într-o nouă locație, deoarece s-au angajat să o păstreze și până atunci asigură depozitarea încărcăturii în cele mai bune condiții.

Se așteaptă ca după decizia Consiliului Municipal Chișinău de a instala mozaicul în incinta Teatrului Național de Operă și Balet din capitală să fie anunțată o licitație pentru instalarea acestui mozaic pe anexa de lîngă acest teatru, într-un scuar special.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Mozaic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
608 locuitori

Cîrneşti este un sat din cadrul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 608 oameni. Satul Cîrnești a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.