Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 ianuarie 2017, 12:25 views 3691
Havuzul central din Grădina Publică Ștefan cel Mare ar putea fi restaurat (Foto)
24 ianuarie 2017, 12:25 views 3691

Havuzul central din Grădina Publică Ștefan cel Mare ar putea fi restaurat (Foto)

Havuzul central din Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău ar putea fi restaurat anul acesta, după ce decenii la rând obiectivul nu a fost reparat. Consilierul municipal și directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, susține că acesta este unul dintre obiectivele pe care și le-a propus AIRM pentru anul 2017.

„În calitate de consilier municipal, am solicitat finanțare pentru elaborarea documentației de proiect pentru restaurarea havuzului central și a gardului istoric. Sperăm să obținem finanțare din bugetul municipal pentru anul acesta", a declarat Ion Ștefăniță, pentru realitatea.md.

Potrivit directorului AIRM, havuzul necesită reparații capitale: „Anumite porțiuni sînt deformate, de asemenea, este necesară curățarea fontei vechi și a plăcilor de granit", a spus Ștefăniță.

După ce va fi elaborată documentația de proiect, va fi întocmit și devizul de cheltuieli, însă preliminar, potrivit lui Ion Ștefăniță, lucrările ar putea costa aproximativ 2,5 milioane de lei - reabilitarea havuzului și a gardului.

Obiectivul nu a avut parte de reparații capitale deja de mulți ani, acesta este doar curățat periodic, însă lucrări de reparație nu s-au făcut aici de prin perioada sovietică. Chiar și așa, Ion Ștefăniță spune că un proiect complex de restaurare a havuzului nu a fost întocmit niciodată.

Havuzul central din Grădina Publică Ștefan cel Mare datează din secolul al XIX-a.

Pe lista priorităților stabilite în cadrul AIRM pentru anul 2017 se regăsește Conacului urban de pe str. Columna 130; cartierului istoric din preajma Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde se vrea amenajarea unei zone pietonale cu piste pentru bicicliști și iluminat artistic nocturn, inclusiv și renovarea blocului administrativ și a Muzeului Zemstvei, proiect care ar costa circa 10 milioane de lei; iluminarea Bisericii Sfântul Pantelimon și a clădirii Primăriei Chișinău ș.a.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

parc , restaurare , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
414 locuitori

Brătianovca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 414 oameni. Satul Brătianovca a fost întemeiat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.