Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 iulie 2024, 15:00 views 1219
Comoară pentru arheologi: Ce a scos la iveală grota de la Brînzeni
09 iulie 2024, 15:00 views 1219

Comoară pentru arheologi: Ce a scos la iveală grota de la Brînzeni

În lunile mai-iulie, se desfășoară cercetări arheologice sistematice la grota de la Brînzeni (r-nul Edineț), sub conducerea lui Serghei Covalenco, cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, notează Noi.md.

La aceste investigații de teren, a participat și Natalia Ovcearov, șefă a Serviciului managementului patrimoniului arheologic din cadrul Agenției Naționale Arheologice.

Grota este situată la cca 800 m sud-est de satul Brînzeni, r-nul Edineț, fiind cunoscută, mai ales, printr-o descoperire impesionantă și unică pentru spațiul nostru – a unei amulete-pandativ lucrate din fildeș de mamut, care redă forma unei rachete sau a unui pește.

Grota de la Brînzeni a fost descoperită în anul 1958 de către arheologul Nicolae Chetraru, fiind investigată arheologic în anii 1960-1968 (N. Chetraru), 1986 (I. Borziac) și 2016 (V. Burlacu).

În anul curent, cercetările au fost efectuate la zona de la intrare în grotă. Mai întîi, au fost evacuate pietrele mari de calcar, sub care au fost identificate mai multe nivele de locuire din diferite epoci istorice: eneolitic, mezolitic și paleoliticul superior.

Cercetările arheologice s-au soldat cu descoperirea a numeroase piese și unelte de silex (lame retușate, gratoare, burine și produsele de debitaj), materiale arheozoologice provenind de la cerb polar, cal sălbatic etc. și resturi osoase de rozătoare.

Conform cercetărilor anterioare, pentru grota de la Brînzeni au fost obținute cîteva datări radiocarbon, care au dovedit că omul preistoric a locuit în peșteră începînd cu cca 36000 mii de ani a. Chr.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

arheologie , Brînzeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
602 locuitori

Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.