Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 septembrie 2013, 15:40 views 4550
25 septembrie 2013, 15:40 views 4550

Camera Сivică din Transnistriа consideră că limba moldovenească trebuie salvată

Foto: nr2.ru

Camera Publică din Transnistria recomandă liderului transnistrean Evgheni Șevciuk să creeze o comisie specială pentru a elabora un nou plan de dezvoltare a limbii moldovenești în condițiile actuale. Acest lucru este menționat în încheierea Camerei, relatează "Novii Reghion".

Activiștii subliniază că limba moldovenească în grafie chirilică întîmpină în Transnistria mai multe dificiultăți decît celelalte două limbi oficiale - rusa și ucraineana.

"Limbile rusă și ucraineană se dezvoltă în Rusia și Ucraina, respectiv. În acest scop, cele două țări alocă fonduri uriașe. Există resurse științifice și materiale foarte puternice, o mulțime de oameni de știință. În rmn este folosită limba rusă deja dezvoltată de Rusia și limba ucraineană dezvoltată  de Ucraina. Iar limba moldovenească se dezvoltă doar în rmn", - constată Camera Civică, amintind că Republica Moldova la sfîrșitul anilor '80 ai secolului trecut a trecut la alfabetul latin, iar de atunci numește limba sa română.

Potrivit membrilor Camerei Civice, în situația actuală limba moldovenească cu alfabet chirilic ar putea fi înlocuită de română și în cele din urmă va dispare.

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

limba , Transnistria , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1591 locuitori

Heciul Vechi este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1591 de oameni. Satul Heciul Vechi a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.