12 mai 2024, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 3650
FOTOGRAFIA ZILEI: Ultimul tramvai din Chișinău  (1961)
Foto: almanah.md
12 mai 2024, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 3650

FOTOGRAFIA ZILEI: Ultimul tramvai din Chișinău (1961)

În mai 1961, a dispărut de pe străzile Chișinăului un astfel de tip de transport public precum e tramvaiul. Acesta a slujit cu fidelitate orașul mai bine de șaptezeci de ani, de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, Chișinăul a început să se reconstruiască și să se dezvolte rapid, motiv pentru care orașul a ajuns să aibă nevoie de un transport mai modern.

Din toamna anului 1949, în Chișinău au început să circule troleibuzele, iar liniile de tramvai au fost treptat dezafectate. La Chișinău erau patru linii de acest fel, trei dintre ele ajungeau pînă la gara feroviară, în timp ce a patra traversa centrul de sus în jos – de la actuala stradă Mateevici pînă la actuala stradă Rareș. Depoul era situat aproximativ în același loc cu primul parc de troleibuze – pe strada Mitropolit Dosoftei, care în perioada sovietică a reușit să se numească și strada Karl Schmidt, și strada Stalingrad, și strada 25 de ani ai Revoluției din Octombrie.

A fost construită în 1913, în ajunul Primului război mondial. Aici s-a întors ultimul tramvai, pe 11 mai 1961, care a trecut pe străzile capitalei Moldovei.Cît despre clădirea principală a depozitului, aceasta se află și astăzi în același loc.

Cuvinte cheie:

tramvai , Chisinau , fotografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
2362 locuitori

Cioara este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Cioara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Hîncești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2362 de oameni. Satul Cioara a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.