24 aprilie 2024, 09:28 views 18788

Palanca, raionul Drochia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Satul are o suprafaţă de circa 1.43 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.88 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. Satul Palanca a fost înființat în anul 1923.

[în sus]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni, dintre care 46.65% - bărbaţi și 53.35% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.17% - moldoveni, 1.22% - ucraineni, 0.30% - ruşi, 0.30% - alte etnii.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Palanca constituia 901 oameni, dintre care 48.83% - bărbaţi și 51.17% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei în cadrul comunei: 95.12% - moldoveni, 4.55% - ucraineni, 0.22% - ruşi, 0.11% - alte etnii. În comuna Palanca au fost înregistrate 347 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.6 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Pe teritoriul Republicii Moldova se regăsesc cîteva localități cu denumirea Palanca: la Drochia, Ștefan Vodă, Călărași. Palăncile moldovenești reprezentau întărituri de pămînt, alcătuite dintr-un șanț adînc și un val, pe care se instalau pari înalți de lemn, ascuțiți în capătul lor de sus, înfipți în pămînt și prinși între ei cu scoabe de fier. Construite pe mari înălțimi sau pe maluri înalte de ape, acestora le serveau, în loc de șanțuri, pantele abrupte ale dealurilor și movilelor, malurile priporoase ale rîurilor și lacurilor. Asemenea întărituri au existat și în interiorul țării, nu numai la frontiere, populația băștinașă folosindu-le ca locuri de pază si de refugiu în cazuri de primejdie (invazii, razboaie).

Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923. În apropierea lui au fost descoperite monumente funerare ale nomazilor din epoca marilor migrații.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.