24 martie 2022, 16:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 3904
Cinci stadii ale unui război nedeclarat
Foto: hvylya.net
24 martie 2022, 16:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 3904

Cinci stadii ale unui război nedeclarat

Cu adevărat, este un război nedeclarat – nici Moscova, nici Kievul nu au declarat război țării vecine, nu au anunțat ONU că s-ar afla în stare de război reciproc, și ONU însăși a îndemnat să nu numim război evenimentele din Ucraina. Nu o vom face nici noi.

Noi nu putem ști exact cum se desfășoară operațiunea militară specială a Rusei în Ucraina – putem judeca doar din rapoartele ambelor părți, reieșind din faptul că ambele părți ceva ascund, ceva distorsionează, ceva exagerează. Totuși, putem urmări anumite tendințe.

Primul stadiu. «Și unde-s florile?»

Nu este clar cine, cum și de ce le--a insuflat comandantului suprem rus, ministrului apărării și membrilor Statului major, că poporul ucrainean așteaptă armata rusă ca pe o eliberatoare, dar anume acest mesaj a stat la baza întregii campanii. Reieșind din faptul, că pe 24 februarie aeroporturile din regiunile sudice ale Rusiei au fost închise pînă la 4 martie, conducerea militară și politică a țării credea că în decursul acestor 7-8 zile operațiunea va fi finalizată.

Se presupunea, că din primele ore, cu lovituri de înaltă precizie, instalațiile de infrastructură militară vor fi distruse, apoi trupele ruse vor intra pe teritoriul Ucrainei, de dorit fără o singură împușcătură, acolo oamenii le vor ieși în cale cu flori , pîine și sare, așa cum a fost în Crimeea. Militarilor ruși li s-a ordonat să acționeze uman și precaut, să protejeze maxim viețile populației civile, dar și a militarilor ucraineni. Reportajele televizate din primele zile ale operației speciale arătau cum ostașii ucraineni, care s-au predat, sunt hrăniți, tratați, cu ei se vorbește frumos și, - culmea naivității! – ei semnează că nu vor mai participa la acțiuni militare, după care pot pleca «acasă, la familii».

Dar străduințele corespondenților militari de a găsi imagini televizate în care locuitorii satelor și orașelor ucrainene ies în calea eliberatorilor cu flori, nu au avut succes. Nimeni nu venea cu flori. Chiar și în localitățile în care trupele ruse nu se confruntau cu rezistența armată, locuitorii îi priveau cu răceală. Unii se ciondăneau cu militarii, numindu-i agresori și ocupanți, ceea ce desigur nu le sporea spiritul de luptă.

În primele zile, instrucțiunile «încercați să păstrați viețile militarilor ucraineni» s-au soldat cu pierderi importante pentru efectivul militarilor ruși – au fost nevoiți să recunoască asta chiar și experții și observatorii ruși.

Dar comandamentul rus miza în continuare pe umanism, și pe perioada primelor negocieri au fost stopate total acțiunile armate. Negocierile nu s-au soldat cu nimic, iar încetarea focului a oferit armatei ucrainene un respiro pentru a se redisloca, a-și mobiliza rezervele și a-și îmbunătăți pozițiile.

Asta a fost ultima picătură, care a destrămat definitiv iluziile și a impus necesitatea evidentă de a schimba strategia trupelor rusești.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

război , Rusia , Ucraina , opinie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
466 locuitori

Făurești este un sat din comuna Ciorescu în componenţa municipiului Chișinău. Localitatea este situată în centrul Moldovei, la o distanță de 1 km de comuna Ciorescu și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 466 de oameni. Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.