Mergi spre compartimentul: Arhitectura
29 august 2024, 14:00 Arhitectura views 1178
O bijuterie arhitecturală din Capitală, demolată ilegal. Ministerul Culturii cere explicații
29 august 2024, 14:00 Arhitectura views 1178

O bijuterie arhitecturală din Capitală, demolată ilegal. Ministerul Culturii cere explicații

Conacul urban Rîşcanu-Derojinschi, situat pe strada București din Capitală, a fost demolat ilegal, iar pe terenul acestuia a fost ridicat un bloc locativ de 18 etaje, dintre care șase ar fi fost construite ilegal.

Cazul a fost sesizat de Ministerul Culturii care cere tragerea la răspundere penală a celor care se fac vinovați de demolări și solicită încasarea prejudiciului adus de peste 21 de milioane de lei.

La data de 1 februarie 2006, Guvernul condus pe atunci de Vasile Tarlev a transmis, cu titlul gratuit, edificiul din strada București împreună cu acareturile și terenul aferent din balanța Agenție Privatizare de pe lîngă Ministerul Economiei, la balanța Ministerului Culturii, transmite agora.md.

Potrivit ministrului Culturii Sergiu Prodan, scopul a fost de a asigura protecția patrimoniului cultural.

Așadar, în 2009, Agenția Proprietăți Publice, condusă atunci de Igor Grigoriev, a vîndut companiei Max Elegant SRL trei construcții - o clădire administrativă, un garaj și conacul urban.

Conform contractului, cumpărătorul s-a angajat să restaureze conacul în termen de trei ani în baza schiței și a proiectului coordonat cu Ministerul Culturii. Însă, ulterior ar fi urmat mai multe tranzacții cu aceste clădiri, de fiecare dată noul proprietar angajîndu-se să restaureze construcția.

Prodan a declarat că Societățile Universal Proiect SRL și Ex Factor Grup SRL, care au demolat monumentul istoric, au încălcat legislația cu privire la protejarea bunurilor de patrimoniu cultural care interzice demolarea monumentelor istorice.

Așadar, în anul 2022, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a depus o sesizare la organele de drept pe faptul demolării monumentului. Iar Ministerul Culturii a inițiat procedura de reparare a prejudiciului adus patrimoniului cultural, instrument care nu a fost aplicat niciodată în istoria R. Moldova, constată ministrul.

Potrivit lui Prodan, soluționarea recuperării prejudiciului în sumă bănească va constitui, pe lîngă răspundere penală, o măsură adecvată pentru sancționarea și descurajarea distrugerii de bunuri patrimoniale care să fie semnal și precedent și pentru alți agenți economici. Mai mult, el susține că nu va mai exista niciun fel de înțelege și mimări de respectări a legii, de restaurări, nu vor mai exista demolări nepedepsite.

În prezent, Ministerul Culturii se află în procesul de încasare a prejudiciului adus terenului monumentului istoric prin adăugarea a șase etaje la această construcție. De asemenea, Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică a inițiat controlul acestui obiectiv, constatînd încălcările admise, spune ministrul.

Mai mult, Ministerul Culturii, împreună cu ASP, va iniția procesul de încetare a dreptului de superficie contractuală asupra terenului din cauza încălcării legislației și clauzelor contractului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

conac , Ministerul Culturii , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1 locuitor

Cuconeştii Vechi este un sat din cadrul comunei Cuconeştii Noi, raionul Edineţ. Satul se află la o distanță de 30 km de oraşul Edineţ, 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului este reprezentată de o singură persoană. Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din anii 1606-1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.