Mergi spre compartimentul: Arhitectura
06 februarie 2013, 17:32 Arhitectura views 9408
06 februarie 2013, 17:32 Arhitectura views 9408

Cel mai mare conac boieresc din ţară a ajuns în paragină

Casa boierului Ştefan Gonata din localitatea Zberoaia, Nisporeni, cel mai mare conac din ţară, se ruinează pe zi ce trece, relatează publika.md. Asta chiar dacă au existat investitori dornici de a reda clădirii frumuseţea de demult. Autorităţile au refuzat oferta.

În secolul al nouăsprezecelea boierul Ştefan Gonata şi-a construit conacul pe malul rîului Prut.

Pentru reconstrucţia monumentului de arhitectură este nevoie de 1 milion de lei, bani de care primăria nu dispune. Anul trecut, o companie de construcţii din ţară s-a angajat să renoveze conacul după privatizare. Autorităţile locale nu au acceptat, însă, oferta.

"Acolo scria că primăria nu are dreptul să se implice în ceea ce o să se petreacă aici. Eu nu ştiam cui îl vor da, dacă ştiam că e o persoană cunoscută care va face ceva...", a declarat primarul satului Zberoaia, Damian Pîrlici.

Potrivit directorului Agenţiei de Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, în condiţiile în care statul nu are bani pentru renovarea conacului, asemenea iniţiative nu trebuie refuzate.

"Nu ştiu cine şi ce interese are, dar eu mi-am dorit ca acest conac să fie restaurat. E greu în ziua de azi de găsit investitori. Un proiect de partaneriat public privat era binevenit", a precizat Ştefăniţă.

În Moldova sînt peste 60 de conace, iar aproximativ 80 la sută dintre ele sînt în paragină.

Cuvinte cheie:

cultura , Arhitectura , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1862 locuitori

Sauca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Sauca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 21 km de orașul Ocnița și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1862 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sauca datează din anul 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.