Mergi spre compartimentul: Arhitectura
25 septembrie 2014, 16:17 Arhitectura views 12092
A fost rstaurată casa memorială “Alexei Şciusev”
Foto: tv7.md
25 septembrie 2014, 16:17 Arhitectura views 12092

A fost rstaurată casa memorială “Alexei Şciusev”

Îi poartă numele o stradă din Chişinău, acum şi o căsuţă cochetă cu ţiglă şi uşi roşii. Astăzi a fost inaugurată casa memorială "Alexei Şciusev", care s-a aflat în reparaţii mai mult de un an. Imobilul restaurat arată exact ca în anul 1847, atunci cînd a fost construit de părinţii arhitectului.

În această casă din strada Şciusev 77 s-a născut şi a crescut arhitectul care a proiectat printre altele clădirea Gării Feroviare din capitală, Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie de la Moscova şi care a fost responsabil de reconstruirea Chişinăului de după al doilea război mondial.

Igor Şarov, viceministrul Culturii: «În această casă în anul 1873 s-a născut renumitul architect. În anul 1947 a apărut primul muzeu de arhitectură, iar în anul 1973 a fost deschis muzeul Şciusev,. Astăzi vedeţi o variant extinsă a muzeului».

Cel mai vechi exponat datează de prin 1874.

Ludmila Năstase, şefa casei memoriale „Alexei Şciusev": «Însuşi Alexei Şciusev s-a folosit de această carte, e vorba de o culegere de poezii a lui Colţov».

Doar această carte şi mai multe schiţe de proiect ale arhitectului sunt exponate originale. Şciusev le-a donat Muzeului de Arhitectură, care a fost fondat în casa părintească în anul 1947.

Ludmila Năstase, şefa casei memoriale „Alexei Şciusev": «Pe unele obiecte artistice este chiar înscrierea făcută de Şciusev ca donaţie. Cu părere de rău din familia Şciusevilor mobilier nu s-a păstrat, doar ceea ce v-am spus eu, fotografii, schiţe, proiecte, cărţi».

Vizitatorii au lăudat munca restauratorilor casei, însă viitorii arhitecţi au avut cîteva obiecţii.

Vlada, studentă la Facultatea Arhitectură: «Gresia utilizată, în anumite încăperi şi la pervazuri şi la caloriferele de la ferestre, puteţi să vedeţi şi singuri, era de preferat ceva ami de epocă».

Eugen Samolen, arhitectul-şef al proiectului de restaurare: «Vine un autobuz cu vizitatori care au colindat dealurile pe la casa Donici sau cîmpiile. Vor să meargă la veceu, încălţămintea le este murdară. Imaginaţi-vă ce s-ar întîmpla dacă nu am fi protejat astfel podeaua. Clădirea trebuie încălzită, nimeni nu ar face-o cu soba. Cît despre culoarea roşie, pe acoperiş am găsit nişte lemn. L-am curăţit şi am identificat anume această culoare roşie».

Pentru restaurarea monumentului de arhitectură din strada Şciusev 77, Ministerul Culturii a alocat 650 mii de lei, iar Muzeul de Istorie, din mijloacele sale speciale alte 82 mii. Casa memorială va fi deschisă pentru vizite la începutul lunii noiembrie.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

casa , muzeu , personalitati , arhitect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
216 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Localitatea Florești se află la distanța de 14 km de orașul Anenii-Noi și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Prima atestare documentară a satului Florești datează din anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.