Mergi spre compartimentul: Teatrul
09 noiembrie 2023, 14:30 Teatrul views 9905
Dramaturgie teatrală contemporană
09 noiembrie 2023, 14:30 Teatrul views 9905

Dramaturgie teatrală contemporană

Dramaturgia națională contemporană a preluat și continuă tradiția genului dramatic, fondată de patriarhii dramaturgii moldovenești C. Conachi, G. Asachi, A. Russo, C. Negruzzi, V. Alecsandri și alții, unde se înterpătrund comicul și tragicul, grotescul și absurdul.

Jocul teatral nu este un reflex automat, el se naşte din necesitatea umană de comunicare şi evoluează pe baza nevoii de dezvoltare a raţiunii şi simţirii. Dramaturgia națională contemporană a evoluat atît prin folosirea activă a surselor proprii, cît și prin utilizarea mijloacelor artistice ale genurilor epic și liric. Teatrul îşi creează un microunivers propriu, în care dramaturgul se substituie naturii creînd personaje şi locuri, făcînd din vis realitate, punînd în faţa spectatorilor o lume nouă, uneori complet diferită de cea reală. Actorii dau naştere personajelor plăsmuite în imaginaţia dramaturgului, un adevărat Prometeu care creează viaţă din nimic.

Timp de mulți ani, dramaturgul era un scriitor, fie prozator sau poet, care scria și piese de teatru. În anii '90 în Republica Moldova a apărut o generație nouă de dramaturgi, care au introdus un nou limbaj și alte arii tematice. Au apărut noi teatre, dar în special o nouă înțelegere despre ce înseamnă „să faci teatru”. Astăzi dramaturgii se află în căutarea unor noi idei și forme de expresie, adecvate realităților trăite, îmbogățind tezaurul culturii naționale cu noi opere.

Cuvinte cheie:

teatru , dramaturgie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.