Mergi spre compartimentul: Literatura
07 octombrie 2014, 14:42 Literatura views 11540
„Letopisețul Țării Moldovei” de Miron Costin a fost tradus în limba rusă
Foto: noutati.md
07 octombrie 2014, 14:42 Literatura views 11540

„Letopisețul Țării Moldovei” de Miron Costin a fost tradus în limba rusă

Jurnalistul, scriitorul, mai nou, traducătorul Mihail Lupașco își va prezenta la Chișinău traducerea în limba rusă a Letopisețului Țării Moldovei scris de cronicarul moldovean Miron Costin, relatează NOI.md cu referire la newsmoldova.md

Proiectul este susținut de revista cultural-intelectuală „DA" (Dialog ЕvrАsya) și Biblioteca Națională „Vasile Alecsandri".

„Letopisețul lui Miron Costin a fost editat cu suportul financiar a conaționalului nostru Vitalie Socican, care acum este stabilit cu traiul peste hotare. La prezentare vor participa istorici, jurnaliști, scriitori, reprezentanți ai societății civile și ai uniunilor de creație", a declarat Mihail Lupașco.

Potrivit lui, munca asupra traducerii a durat un an și jumătate. Cel mai greu a fost de tradus arhaismele limbii moldovenești vechi. Pentru a înțelege mai bine cuvintele arhaice, autorul le-a atașat echivalentele lor moderne.

„Miron Costin scria conform tradiției bizantine, anime astfel erau scrie letopisețele în Rusia, Bulgaria și Grecia. Însă, ținînd cont de specificul studiilor obținute în Polonia, lucrarea lui Miron Costin posedă și caracteristici ale cronicilor occidentale. Trebuie menționat că autorul în unele locuri se ridică și la nivelul publicisticii", a relatat jurnalistul.

„Costin se pronunța pentru ieșirea Moldovei de sub suzeranitatea turcească și trecerea ei în supușenia Poloniei. În lucrarea cronicarului se combină orientarea propolonă cu durerea și teama pentru soarta țării natale. Citind „Letopisețul Țării Moldovei" de Costin, în care sînt descrise evenimente din secolul XVII, se poate observa că istoria se repetă și problemele de atunci sînt actuale pentru Moldova și astăzi", a conchis Lupașco.

Prezentarea traducerii letopisețului va avea loc la Chișinău, în incinta Bibliotecii Naționale, pe 12 octombrie, cu începere de la ora 12.00.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

cronicari , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.