27 martie 2023, 16:00 Sănătate views 1668
Pînă cînd mai puteți cumpăra polița de asigurare medicală cu preț redus
27 martie 2023, 16:00 Sănătate views 1668

Pînă cînd mai puteți cumpăra polița de asigurare medicală cu preț redus

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție cinci zile pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2023.

Astfel, pînă pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sînt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă (notarii, avocații, mediatorii, executorii judecătorești, experții judiciari, fondatorii de întreprindere individuală, proprietarii de teren cu destinație agricolă etc.) achită de la 1014 lei pînă la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte:

1014 lei plătesc proprietarii de teren cu destinație agricolă;

1622 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;

2028 lei – fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sînt angajați și nici asigurați de Guvern.

4056 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12 636 de lei. Această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – pînă pe 31 martie.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncile comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale. În cazul plăţii prin Mpay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă şi este valabil pînă pe 31 decembrie 2023.

Totodată, cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atît din reţeaua fixă, cît şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail - mailto:suport@cnam.gov.md. Reprezentanţii CNAM vă stau la dispoziţie zilnic, între orele 08:00-17:00, oferindu-vă tot sprijinul informaţional.

După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), cu penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întîrziere, iar statutul de asigurat va fi acordat după şapte zile din momentul achitării.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

polita de asigurare , preţ , CNAM

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
165 locuitori

Chilişoaia este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 165 de oameni. Satul Chilişoaia a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.